Nachtwerk
Vorige

1 van 25

Volgende
Volgend artikel:

Mag je werkgever vragen om na je eigen shift nóg een shift van je collega over te nemen?

Nachtwerk leidt tot borstkanker

Vrouwen die gedurende zes jaar lang meer dan twee nachten per week werken, hebben 50% meer kans op borstkanker dan vrouwen die dat niet doen. Wellicht heeft de ontregeling van de biologische klok er iets mee te maken.
#

Bepaalde fabrieken of bedrijven draaien ook ’s nachts op volle toeren. Een op de tien werknemers in Europa en op de vijf in de Verenigde Staten werkt wel eens ’s nachts, wat eigenlijk niet ontzettend goed voor de gezondheid is. Sterker zelfs, uit onderzoek blijkt dat vrouwen die zes jaar lang drie keer per week ’s nachts moeten werken precies 50% meer kans maken op borstkanker. Ook vrouwen die ’s ochtends héél vroeg moeten opstaan, lopen vier keer meer kans op borstkanker.

Deens onderzoek

Verschillende onderzoekers, zoals het internationaal agentschap voor kankeronderzoek en de Deense vereniging tegen kanker, hebben getracht de oorzaken te achterhalen waarom vrouwen die na zonsondergang werken vatbaarder zijn voor borstkanker.

Op basis van gegevens die onderzoekers verzamelden bij 141 Deense vrouwen, die tussen 1990 en 2003 borstkanker kregen en in 2005 of 2006 nog steeds leefden, is gebleken dat nachtwerkers 40% meer risico hebben op borstkanker dan anderen. Wanneer men minstens drie keer per week ’s nachts werkt, loopt dit zelfs op tot 50%. Heeft een gebrek aan licht of eerder de ontregeling van de biologische klok ermee te maken?

Ontregeling van de biologische klok

De hypothese dat een gebrek aan zonlicht en aldus aan vitamine D borstkanker veroorzaakt, werd ondertussen verworpen, wat onderzoekers doet vermoeden dat de ontregeling van de biologische klok wél een mogelijke invloed kan zijn. De mens leeft immers in de eerste plaats overdag en is zo in staat om het ‘slaaphormoon’ melatonine te produceren. Dit hormoon vertraagt de ontwikkeling van cellen en beschermt ons tegen bepaalde vormen van kanker.

Of nachtwerk nu daadwerkelijk leidt tot borstkanker, zou verder moeten worden onderzocht. De Deense steekproef is immers niet representatief genoeg om echte conclusies te kunnen trekken. De resultaten van een nieuwe studie, die wordt uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, zal vermoedelijk in 2015 kunnen bewijzen op welke manier ons werk en onze levensstijl onze biologische klok verstoren.

(nm) – Bron: Futura-Sciences

4 juli 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook