Opzegtermijn
Vorige

1 van 34

Volgende
Volgend artikel:

Wordt mijn opzegtermijn verlengd als ik ziek ben?

Moet ik mijn opzegtermijn altijd uitdoen na ontslag?

Na mijn ontslag kijkt iedereen me aan. Moet ik mijn opzegtermijn uitdoen?
#

Een werkgever kan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur steeds beëindigen met een opzegtermijn die moet gepresteerd worden door de werknemer. Werkgevers hebben vaak graag dat ontslagen werknemers tijdens die termijn dossiers afwerken of voor een overdracht zorgen van de lopende dossiers.

Daarentegen zijn er ook werkgevers die ervoor kiezen om bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst deze onmiddellijk stop te zetten en de opzegtermijn onder de vorm van een opzegvergoeding uit te betalen. Deze werkgevers gaan er vanuit dat het niet zinvol is een ontslagen werknemer nog langer op de werkvloer te laten rondlopen omdat dit de werksfeer niet bevordert of omdat ze vrezen dat de werknemer de onderneming schade zou berokkenen.

Vergoeding

Een werkgever die een arbeidsovereenkomst aanvankelijk met een opzegtermijn heeft beëindigd, kan steeds beslissen die overeenkomst onmiddellijk te verbreken en een verbrekingsvergoeding aan de andere partij (werknemer) te betalen die het saldo van de nog te presteren opzegtermijn dekt.

Ben je ontslagen met een opzegtermijn en voelt dit niet goed aan, dan is het aan te raden hierover met jouw werkgever te spreken. In gemeenschappelijk overleg en akkoord kan alsnog beslist worden om het saldo van de opzegtermijn uit te betalen onder de vorm van een verbrekingsvergoeding. Dergelijke akkoorden tussen werkgever en een ontslagen werknemer worden dagelijks afgesloten.

Tot slot stippen we nog even aan dat de opzegtermijn verschilt naargelang het statuut van de werknemer (arbeider of bediende) en naargelang het gaat om een opzeg gegeven door de werknemer of door de werkgever.

in samenwerking met Securex
2 januari 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook