Medewerkers kiezen steeds vaker voor een combi-functie

Erik Ramaekers
Erik Ramaekers werkt via Zorgbedrijf Antwerpen zowel in een woonzorgcentrum als in de thuiszorg.
Werken in de thuiszorg én in een woonzorgcentrum? Bij Zorgbedrijf Antwerpen liggen er volop mogelijkheden om een combi-functie uit te oefenen.

Als verpleegkundige of zorgkundige kan je zowel in de thuiszorg als in een woonzorgcentrum aan de slag. In de woonzorgcentra zijn er verschillende piekmomenten: ’s ochtends bij het ontbijt en het helpen bij de ochtendhygiëne van de bewoners, ’s middags met de lunch en ’s avonds met het diner. Op die momenten zijn er extra helpende handen nodig, die tijdens de rest van de dag niet altijd inzetbaar zijn. Daarom werkt de zorgsector vaak met deeltijdse contracten, maar dat is niet optimaal voor de medewerkers. Door zorg- en verpleegkundigen zowel in de thuiszorg als in de woonzorgcentra in te zetten, kan Zorgbedrijf Antwerpen hen wel voltijdse contracten aanbieden.

Erik Ramaekers (38) startte zijn loopbaan 14 jaar geleden bij Zorgbedrijf Antwerpen. “Ik begon als zorgkundige in een woonzorgcentrum op een afdeling voor dementerende bewoners, later werkte ik op een gemengde afdeling. Anderhalf jaar geleden maakte ik een gedeeltelijke overstap naar de thuiszorg en binnenkort ben ik voornamelijk actief in de thuiszorg in het district Kiel. Als de nood er is, zal ik nog wel invallen in een woonzorgcentrum.”

Variatie en eigen initiatief

Wat is het belangrijkste verschil tussen werken in een woonzorgcentrum of de thuiszorg? Erik Ramaekers: “Beide hebben voor- en nadelen. In de thuiszorg is geen dag hetzelfde, mijn klanten bepalen eigenlijk voor een groot gedeelte wat er moet gebeuren, zoals boodschappen doen, koken, helpen met administratie…. Bij heel wat klanten is het zelf nemen van initiatief een must.

In een woonzorgcentrum ligt de focus dan weer eerder op het verzorgende aspect. Sommige medewerkers voelen zich meer thuis in zo’n gestructureerde omgeving, anderen functioneren beter in een organisatie met meer afwisseling. Door een combi-functie ervaar ik nu het beste van de twee werelden: het teamgevoel in het woonzorgcentrum en de zelfstandigheid in de thuiszorg. Ik heb me de nieuwe wending in mijn carrière nog geen moment beklaagd.”

(wv) 

Interesse in een combi-functie bij Zorgbedrijf Antwerpen? Kijk dan op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/vacatures 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook