Thuiswerken
Vorige

1 van 259

Volgende

Krijg jij een corona thuiswerkvergoeding?

corona thuisvergoeding
Telewerken kan je heel wat vervoers- en andere onkosten besparen. Toch moet je soms ook kosten maken om effectief en efficiënt van thuis uit te kunnen werken. Kun je hiervoor een thuiswerkvergoeding aanvragen?

Professioneel thuiskantoor

Wie van zijn huiselijke kamer een echt thuiskantoor wil maken, moet soms werkgerelateerde aankopen doen. Van een degelijke laptop, een aangepast internetabonnement en extra bureaumateriaal tot een wifibooster, een goede webcamera met bijhorende headset voor de online meetings en de energiekosten… om even professioneel te kunnen werken als op het externe kantoor moet je er soms wat geld tegenaan gooien.

Forfaitaire thuiswerkvergoeding

Om deze kosten te dekken kun je als werknemer sinds maart van dit jaar een thuiswerkvergoeding aanvragen bij je werkgever. Het maximumbedrag van die forfaitaire vergoeding werd door de RSZ en de fiscus vastgelegd op 129,48 euro per maand.

Goed nieuws: deze vergoeding is belastingvrij en vrij van sociale bijdragen. De enige voorwaarde waar je als werknemer aan moet voldoen is dat je minstens 5 werkdagen per maand thuis werkt (minimaal 1x per week of gemiddeld 8u per dag). Toch krijgt niet elke thuiswerkende werknemer een thuiswerkvergoeding...

Onderzoek

Slechts 1,6% van de Belgische werkgevers heeft tussen maart en september van dit jaar effectief al één of meerdere keren een thuiswerkvergoeding uitbetaald aan z’n telewerkers. De gemiddelde thuiswerkvergoeding bedroeg 76 euro per maand per thuiswerkende werknemer. Dit blijkt uit recente gegevens van HR-dienstverlener Securex dat een steekproef hield bij meer dan 23.000 ondernemingen in de Belgische privésector.

Verklaring

Het lage aantal werkgevers dat een thuiswerkvergoeding voorziet, kan verklaard worden door het onkostenbeleid van het bedrijf. Zo is de werkgever bij structureel thuiswerk sowieso wel verplicht om de kosten voor de communicatie (internet en telefonie) te vergoeden maar hij kan evengoed zélf materiaal ter beschikking stellen. Ook het voorzien van een algemene, forfaitaire onkostenvergoeding of het terugbetalen van een eenmalige aankoop (bv. bureaustoel of laptop) van de telewerker behoort tot de alternatieve mogelijkheden.

Iris Tolpe, partner bij Securex Consult: “Sommige werkgevers gingen er tot de tweede golf van uit dat de coronastorm wel zou gaan liggen, en hanteren nog steeds hun klassieke onkostenbeleid. In de gedachte dat hun medewerkers binnenkort terug naar kantoor zouden kunnen, en het niet de moeite loont om de manier van verlonen te wijzigen.”

Of je nu wel of niet een thuiswerkvergoeding krijgt, hangt dus vooral af van het onkostenbeleid van je bedrijf. Misschien binnenkort nog eens met je eigen pc een online gesprek inplannen met de HR-afdeling van je bedrijf?

Thuiswerk: Wat betaalt je baas, wat betaal je zelf?

(mr)

14 december 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook