Bazen
Vorige

1 van 393

Volgende

Kan werkgever jouw gezondheid bepalen?

12 mei 2015
Kunnen werkgevers zich inlaten met de gezondheid van hun werknemers? Het blijft een heikel punt in heel wat organisaties.
gezondheidscheck

Ondersteuning noodzakelijk

Uiteraard is het vooral de werknemer zelf die de regie van zijn gezondheid in handen zou moeten nemen, maar toch blijkt ondersteuning nodig te zijn. Zo investeerde de Nederlandse verzekeraar Achmea begin dit jaar 900.000 euro in het programma Gezond Werken. Dit initiatief bestaat uit een rondreizend ‘Gezondheidsplein’, waar zorgprofessionals op verschillende locaties klaar staan om medewerkers met werk- en gezondheidsgerelateerde problemen op te vangen.

Daarnaast heeft Achmea een online gezondheidsportaal geopend en organiseert het bedrijf regelmatig gezondheidsevents. De nadruk ligt hierbij op preventie waarbij Achmea ervan uitgaat dat gezonde medewerkers productiever zullen zijn.

Big Brother

Iedereen beseft natuurlijk dat werkgevers zich hier op glad ijs begeven. Heel wat werknemers zitten namelijk niet te wachten op een ‘big brother’ die meekijkt naar wat we eten of hoe vaak we per week gaan sporten.

Niemand is verplicht om mee te doen, maar helemaal vrijblijvend is het dan ook weer niet. Zo is het thema een vast onderwerp bij beoordelingsgesprekken. Net zoals het bijblijven aan de hand van vakliteratuur of opleidingen verwacht Achmea namelijk ook dat hun mensen ook op het vlak van gezondheid de nodige verantwoordelijkheid opnemen en doordachte keuzes maken.

(tc)

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook