Ziekte
Vorige

1 van 140

Volgende
Volgend artikel:

Werken tijdens of na kanker: Jobat steunt Rentree

Hoe maakt werken je ziek? Wat kan je er tegen doen?

Jaarlijks gaan er heel wat werkdagen verloren aan ziekte. Niet verwonderlijk tijdens de winter, wanneer griep en verkoudheden hoog tij vieren en kantoren bacteriebroeihaarden worden. Maar er zijn nog veel andere manieren waarop werknemers ziek worden. Wat zijn de grootste boosdoeners en wat kan je er tegen doen?
#

Aan hoofdpijn alleen al gaan er gemiddeld 190 miljoen werkdagen per jaar verloren. Onze kantooromgevingen hebben vaak geen positief effect op onze gezondheid. Wat zijn de oorzaken van de meest voorkomende kwalen en hoe verhelpen we ze?

1. Een verkeerd opgesteld bureau

Veel bureauwerkers nemen onbewust een verkeerde houding aan als ze achter hun werktafel plaatsnemen. Iets dat leidt tot pijn aan de gewrichten en vooral tot rugpijn. Vaak ligt dit aan een niet-ergonomische bureaustoel of een verkeerde hoogte of inrichting van het bureau. Het scherm van de pc staat vaak te ver of gedraaid, waardoor we onszelf forceren.

Wat kan je eraan doen?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gewrichten zo vaak mogelijk een hoek van 90 graden vormen. Hoe doe je dat? Door je voeten stevig en plat op de grond te zetten, je knieën in een rechte hoek te houden en je bovenbenen parallel met de vloer te positioneren. Zorg er ook voor dat je ellebogen op een comfortabele manier aan je flanken kunnen rusten en dat je je polsen recht houdt.

Ook je computer kan aan de basis van het probleem liggen. Positioneer je scherm zo dat je recht in je stoel kan blijven zitten en je ook recht op je scherm ziet. Idealiter, zouden je ogen op het zelfde niveau als het bovenste deel van je pc moeten uitkomen.

Vergeet ook niet om regelmatig te bewegen om pijn tegen te gaan en het negatieve effect van te lang zitten tegen te gaan.

2. Een afstompende routine

Veel mensen zitten door omstandigheden vast in een routineuze job met weinig vooruitzichten en/of weinig uitdaging. Er is vaak weinig mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen binnen deze job en er is ook weinig ruimte om daar iets aan te doen. Een dergelijke routineuze omgeving kan leiden tot een depressie of een negatieve spiraal waar de werknemer moeilijk uitgeraakt.

Wat kan je eraan doen?

Een eerste stap is beseffen dat depressie geen teken van zwakte is. Je bent duidelijk ongelukkig met de huidige situatie en je gemoed geeft dit aan. Probeer om over de situatie en je gevoelens te praten met vrienden of familie. Praat over wat je dwars zit, krop het zeker niet op, en bedenk hoe er iets aan gedaan kan worden.

Je kan je emotionele weerstand ook op natuurlijke wijze een handje toesteken. Je kan je dieet wat aanpassen en meer dingen eten die je gemoed verbeteren, zoals vis en chocolade. Een goed boek lezen of sporten kan ook al een verschil maken.

3. Door druk van een baas die over je schouder meekijkt of deadlines

Heb je een veeleisende baas of de ene na de andere onmogelijke deadline, dan is stress daar meestal een bijwerking van. Stress is niet alleen vermoeiend, het is ook erg ongezond voor je lichaam. Stress wordt vaak in verband gebracht met cardiovasculaire problemen, waar ook een hoge bloeddruk en hartaanvallen onder vallen.

Wat kan je eraan doen?

Het beste wat je kan doen is een manier vinden om te ontstressen op kantoor. Enkele opties zijn een wandeling, een stressbal, een koffiepauze, maar vaak zijn deze ontoereikend. Een andere optie is om op het einde van de dag een yoga-sessie te houden of een goed boek te lezen. Meditatie is ook gekend als een effectieve ontstresser. Andere methodes zijn persoonlijker, zoals bijvoorbeeld iemand met een sussende of bevestigende stem bellen (moeder, grootmoeder, vrienden) of chocolade eten.

Andere manieren om je hart gezond te houden en jezelf te beschermen, zijn regelmatig sporten en voeding eten dat gezond is voor het hart, zoals zalm, olijfolie en noten.

4. Je kantoor is een bacteriehaard

Een zieke collega die in het rond aan het niezen is? De kans is groot dat je dan binnenkort ook prijs hebt. Microben kunnen nog uren blijven leven op harde oppervlakken. Op het handvat van de koelkast, op het koffieapparaat, de telefoon… overal kunnen kleine griep- en verkoudheidaanstekers blijven plakken zijn.

Wat kan je eraan doen?

Aan de niezers : Geen zakdoek in de buurt? Probeer om in de holte van je elleboog te niezen in plaats van in je hand. Zo wordt het risico op de verspreiding van ziektekiemen verminderd.

Verder is het belangrijk om tijdens het griepseizoen veel je handen te wassen en om regelmatig je bureau te reinigen. Was vooral ook je handen alvorens je eet. Haal je je lunch uit de koelkast en zijn er bacteriën blijven hangen op het handvat, dan kan het goed zijn dat deze anders mee worden uitgenodigd in je mond.

5. Je bent altijd bereikbaar en nog tot in de late uren bezig met je laptop

Nog een tijdje laptopstaren voor je je bed inkruipt? Je smartphone naast je hoofd leggen, want er moest zo eens iemand bellen of een Facebookbericht sturen… ’s Nachts opstaan omdat je het gevoel hebt dat je een mail hebt vergeten te beantwoorden. Ongezond om meerdere redenen…

Het scherm van een laptop, tv of smartphone straalt vaak een soort blauw licht uit dat je alert of wakker houdt. Dit zorgt ervoor dat je je de volgende dag moe voelt en er eigenlijk steeds een onuitgeslapen gevoel op na houdt.

Maar er worden ook ander kwalen met deze constante bereikbaarheid geassocieerd. Een slaaptekort kan leiden tot gewichtstoename en dus overgewicht én geheugen- en hartproblemen.

Wat kan je eraan doen?

Laat minstens een uur voor je gaat slapen, je laptop en smartphone voor wat ze zijn. Probeer ook om ze buiten je slaapkamer te laten, zodat je niet in de verleiding komt om ze te checken en je geen last hebt van het blauwe licht of de straling. Je e-mail checken kan wachten tot morgen, Facebook laat wel een notificatie achter en de meeste mensen weten wel dat ze je niet moeten bellen ’s nachts.

Eindig je dag kalm en neem een warm bad of douche voor je gaat slapen, zodat je helemaal tot rust kan komen. Om te ontspannen kan je nog een boek lezen of wat rustige muziek luisteren.

6. Pijn aan je ogen door je computer

64 tot 90 % van mensen die met computers werken hebben last van hoofdpijn, droge ogen of troebel zicht. Dit komt doordat we minder met onze ogen knipperen als we lange tijd naar een scherm staren.

Wat kan je eraan doen?

Las meer pauzes in tijdens de dag. Heb je vrije dagen? Probeer deze dan zo goed mogelijk laptopvrij in te vullen. De negatieve symptomen verdwijnen gewoonlijk door voldoende rust. Ook je ogen hebben soms een pauze nodig, zoniet dan kan er permanent zichtvermindering tot -verlies aan deze kwalen verbonden zijn.

Om werknemers die aan hun scherm gekluisterd zijn een handje te helpen, werd de 20/20/20-regel in het leven geroepen. Wat houdt deze in? Elke 20 minuten, kijk je even 20 voet (= 6 meter) weg, gedurende 20 seconden. Zo krijgen je ogen wat beweging en een kort ontspanningsmoment.

(sjv) – Bron : Huffingtonpost.com / Express.be 

15 januari 2015
Anderen bekeken ook