Vergrijzing zet ergonomie terug op de agenda

Aangezien we allen wat langer gaan moeten werken, schuift een gezonde werkomgeving steeds hoger op de agenda van bedrijven. Werkgevers moeten actiever op zoek gaan naar preventieve en ergonomische maatregelen, vooral ter ondersteuning van de grote groep vijftigplussers.
#

Ergonomie wil zeggen dat de veiligheid en gezondheid van werknemers verzekerd wordt. Concreet houdt dit in dat met de juiste materialen en de juiste houding klachten kunnen worden vermeden.

Babyboomers

De huidige én toekomstige beroepsbevolking bestaat voor een groot deel uit Babyboomers. Een goede gezondheid en voldoende vitaliteit is juist voor hen extra belangrijk, zodat zij met zo min mogelijke ongemak kunnen doorwerken tot de wettelijke pensioenleeftijd óf zelfs nog langer.

Uit het onderzoek van het Nederlandse Fellowes getiteld ‘Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’ blijkt dat 58% van de werknemers de afgelopen drie jaar klachten heeft gehad ten gevolge van computer-, laptop- of iPadgebruik. Vooral pijnlijke, gespannen schouders en rugpijn zijn vaak voorkomende klachten.

Productiviteit daalt

Omdat 88% van de werknemers tijdens de werkdag af en toe bezig is met de herinrichting van de werkplek daalt de productiviteit van werknemers zienderogen. Gemiddeld gezien betekent dit wekelijks zelfs meer dan drie uur onproductieve tijd per persoon. Bedrijven moeten bijgevolg zeer goed nadenken over hun inrichting willen zij de productiviteit van hun werknemers opdrijven.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat 56% van de medewerkers ergonomische materialen gebruikt. Daarvan wordt de helft maar vergoed door de werkgever.

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

16 mei 2012
Anderen bekeken ook