Gezondheid
Vorige

1 van 654

Volgende

Vijf tips voor een gezonde werkplek

27 juli 2010
Je dagen achter de computer slijten, kan ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Je doet veel dezelfde bewegingen en dat kan leiden tot de aandoening RSI (repetitive strain injury). Johan Molenbroek, professor ergonomie in Nederland, geeft vijf tips om dat te voorkomen.
Een gezonde geest in een gezond lichaam

1. Zorg voor een juiste houding

Het begint met een comfortabele bureaustoel. Het ideale exemplaar ondersteunt je onderrug, is in de hoogte verstelbaar en heeft steuntjes voor je armen. Let er ook op dat je voeten op de grond kunnen rusten.

2. Ruim op

Doe alle overbodige spullen aan de kant, ook onder je bureau. Creëer voldoende ruimte voor je benen. Zorg dat je plaats hebt om je toetsenbord recht voor je op ellebooghoogte te positioneren, je muis zet je er zo dicht mogelijk naast.

3. Typ zwevend

Laat je polsen niet liggen tijdens het typen. Dan komt er te veel gewicht op. Typ liever met je handen zwevend boven het klavier. Steun tussendoor op een zacht oppervlak zoals een polssteun.

4. Stel je scherm af

Optimaal is als je ogen op dezelfde hoogte staan als de bovenrand van je computerscherm. De monitor staat op ideale afstand als je hem met gestrekte armen kan aanraken.

5. Neem pauze

Blaas regelmatig even uit. Ga even weg van achter de computer. Ideaal is een flesje water naast je pc, zodat je af en toe naar het toilet moet. Dan heb je even beweging.

(ks) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook