9 redenen om dringend van job te veranderen

Ontevredenheid op het werk kan verschillende oorzaken hebben. Je job is niet uitdagend genoeg, een eigen inbreng wordt niet geapprecieerd, of je voelt je niet goed bij de werkcultuur. Maar wanneer wordt het tijd om uit te kijken naar iets anders?
#

Je iedere dag naar je werk slepen, is geen houdbare situatie. Je gezondheid lijdt eronder, je bent gespannen en prikkelbaar en dat ondervindt helaas ook je naaste omgeving. De volgende 9 signalen kunnen erop wijzen dat het tijd wordt voor iets anders.

1. Je baas is een pestkop

Je leidinggevende terroriseert de werkvloer met zijn pestgedrag. Dat kan onder meer gaan van seksuele intimidatie, 'mopjes' gericht naar bepaalde medewerkers tot racistische, seksistische of andere ongepaste opmerkingen. Als je baas regelmatig zijn medewerkers uitscheldt of hen publiekelijk vernedert, en dat gedrag blijft onbestraft, dan wordt het hoog tijd om dit aan te kaarten bij zijn leidinggevende of de personeelsdienst. Zien zij geen graten in zijn gedrag, dan moet je je afvragen of je wel wil blijven werken waar zulke zaken getolereerd worden.

2. Anderen gaan steeds met de eer lopen

Het is niet ongebruikelijk dat je baas of collega's met jouw successen gaan lopen. Dat is niet alleen frustrerend, maar het kan je ook een promotie of opslag kosten. Zorg dat het eenmalig blijft en doe wat je kan om te voorkomen dat het in de toekomst nog gebeurt. Sla je werk en ideeën op en maak duidelijk wanneer jouw idee of voorstel opgepikt wordt en leidt tot een succes.

3. Je doet het werk van 3 werknemers zonder enige erkenning

Helaas, dit komt vaker voor dan men denkt. De economische crisis zorgt er namelijk voor dat vertrekkende werknemers vaak niet worden vervangen. Gevolg? Het werk komt bij een steeds kleiner wordende groep te liggen. Een ideaal moment om je te bewijzen, maar als hier nadien nooit een beloning of wat erkenning van komt, dan moet je eens goed nadenken of je het wel aanvaardbaar vindt om nooit geapprecieerd te worden.

4. Collega's zijn ongehoorzaam

Als werknemers het niet nodig vinden om de regels te volgen en in het algemeen rebels, opstandig en arrogant zijn, dan is er iets mis met de huidige werkcultuur. Wees er maar zeker van dat de zaken niet goed draaien, wanneer iedereen gewoon zijn zin doet zonder te denken aan negatieve gevolgen.

5. Valse beschuldigingen zijn de norm

Roddels en onterechte beschuldigingen zijn schering en inslag op je werk. Hoog tijd voor verandering als je het gevoel hebt dat je dagelijks met een bende kleuters moet werken.

6. Je baas is inefficiënt of afwezig

"Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel." En dat is zeker het geval op jouw werk. Het is geen goed teken als je collega's staan te popelen tot je baas op vakantie vertrekt, zodat ze hun ding kunnen doen.

7. Slechte werknemers worden niet ontslagen

Er lijkt een soort van willekeur te heersen op je werkvloer. Wie slecht presteert, wordt niet ontslagen, terwijl de beste werknemers wél aan de deur worden gezet. De kans bestaat dat je leidinggevenden zich bedreigd voelen door werknemers die beter presteren dan zijzelf.

8. Er is een tekort aan opleidingen

Nieuwe programma's worden niet uitgelegd, en opleidingen zijn schaars op jouw werk. Innovatie wordt niet gestimuleerd en eigenlijk moet alles gewoon blijven zoals het momenteel is. Helaas kan je jezelf zo niet verder ontwikkelen in je huidige functie.

9. Je weet nooit wat er van je verwacht wordt

Communicatieve vaardigheden zijn ontzettend belangrijk, maar veel leidinggevenden slagen er toch niet in om hun verwachtingen te verduidelijken. Als je baas nooit vertelt wat jij en je collega's moeten bereiken, dan zullen prioriteiten nooit duidelijk zijn. En dan kan je maar weinig goed doen …

(nm) - Blog: Businessinsider.com 

1 oktober 2013
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook