Jonge militair wordt verkracht, het leger doet niets

9 mei 2012
Op het jaarlijkse bal van het Amerikaanse marinierskorps werd de marineofficier Claire Russo door een collega brutaal verkracht. Het Amerikaanse leger besloot de zaak niet voor de krijgsraad te brengen. Waarom deed het leger niets?
Claire Russo
Claire Russo

Voor de Amerikaanse marineofficier Claire liep het jaarlijkse bal van de Marine Corps in 2004 verkeerd af. Ze werd naakt wakker op de vloer van een badkamerhotel en bleek gedrogeerd en verkracht te zijn door kapitein Douglas Dowson.

“Onvoldoende bewijs”

Na de gebeurtenis belde haar plichtsgetrouwe neef, die eveneens marinier is, naar zijn overste. Het leger besloot echter dat er onvoldoende bewijs was om de kapitein te vervolgen. “Het is zijn woord tegen het hare.” Vooral door de hoge functie van de kapitein en de vrees voor negatieve berichtgeving over het leger in de media werd de gebeurtenis in de kiem gesmoord.

Niet de kapitein, maar Claire werd overgeplaatst, omdat zij minder belangrijk was en zo niemand iets kon vermoeden. Volgens Claire werd hij overduidelijk beschermd en zelf werd ze nooit ingelicht over haar rechten. Claire zei dat de manier waarop het leger haar behandelde traumatischer was dan het eigenlijke misbruik.

Vrouwen in het leger

De zaak kwam uiteindelijk wél voor de burgerlijke rechtbank en de man, die nu geregistreerd staat als zedendeliquent, kreeg een gevangenisstraf van drie jaar. Hij werd uiteindelijk ontslagen bij de marine en moest aan Claire een schadevergoeding betalen.

Momenteel bestaat het Amerikaanse leger voor 14,6% uit vrouwen. Het marinierskorps blijkt nog steeds een echt mannenclubje te zijn vol agressie, overvloedig drankgebruik en vrouwenhaat. Het is zelfs niet ongebruikelijk dat een vrouwelijke marinier geen gehoor krijgt wanneer zij een bevel uitvoert.

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16978 andere jobs