Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Je loon als starter in een business support functie?

Hoeveel kan je met YouTube verdienen?

Hoeveel kan je met YouTube verdienen
Filmpjes posten op YouTube kan iedereen, maar kun je er ook geld mee verdienen? In bepaalde gevallen: ja. Je kunt er zelfs behoorlijk rijk van worden. Tenminste: als je tijd, geduld, geluk én een doordacht actieplan hebt.

Scrollen als levensstijl

Het televisiescherm in de woonkamer is al lang niet meer het enige scherm in huis. Steeds meer mensen halen hun informatie en entertainment uit het schermpje van hun smartphone, tablet of laptop. Eindeloos scrollen op videowebsites zoals YouTube is enorm populair en sommige filmpjes worden wereldwijd dan ook miljoenen keren bekeken.

Voor wie YouTube als mogelijke bron van inkomsten ziet, hebben we goed nieuws. Er zijn wel degelijk mogelijkheden om er wat geld mee te verdienen, al moet je het vooral slim aanpakken en volhouden.

Zelfstandige worden als influencer: bezint eer ge begint

Zelf in beeld of niet? It’s up to You(Tube)!

Eerst en vooral maak je een YouTube-kanaal aan waarop je je filmpjes post. Heb je niet meteen inspiratie om een boeiend onderwerp te bedenken? Geen probleem, misschien is jouw leven wel interessant genoeg om in beeld te brengen?

Door je dagelijkse leven te filmen (vloggen), kun je zelfs uitgroeien tot een succesvolle (lees: goedbetaalde) YouTube-ster. Andere mogelijkheden zijn o.a. pranks (grappige verborgen camera filmpjes), tutorials (filmpjes waarin je dingen uitlegt), grappige sketches, reviews of als influencer.

Tip: kom je liever niet zelf in beeld, dan kun je ook een YouTube Cash Cow-kanaal overwegen. Hierbij ligt de focus op video’s met een bepaald onderwerp (bv. mode, dieren, auto’s,...) zonder dat jouw gezicht of persoonlijkheid eraan gekoppeld is.

Gelukkig met wat je verdient?
Met TikTok je geld verdienen? Deze 5 zijn de top!

Alles voor de views

Een goede maatstaf voor het succes van een YouTube-kanaal is het aantal abonnees en het aantal views per video. Heb je minimaal 1.000 abonnees en werden jouw video’s de afgelopen 12 maanden minimaal 4.000 uur bekeken, dan kun je toegelaten worden tot het YouTube-partnerprogramma.

YouTube betaalt je dan ongeveer 0,001 tot 0,01 cent per weergave. Reken dus op 1 tot 10 euro per duizend views, al ligt het werkelijke gemiddelde eerder tussen de 3 en 5 euro per 1.000 views. Hiervoor moet je dus zo veel mogelijk abonnees proberen te lokken naar jouw YouTube-kanaal, want hoe meer abonnees een melding krijgen van jouw recente upload, hoe groter de kans dat ze effectief klikken op jouw nieuwe video.

Probeer jezelf dus te onderscheiden van de rest en bouw een community op van fans en geïnteresseerde volgers die jouw content maar al te graag willen volgen.

Lees ook: Kan je rondkomen als YouTuber?

En dan nu: reclame

Ook de advertenties voor, na of tijdens jouw video’s kunnen je wel wat centen opleveren. Met een Google Adsense account kun je specifieke advertenties laten koppelen aan jouw content. Die advertenties worden betaald door adverteerders die hun producten willen promoten en jij krijgt daar dan een deeltje van.

Goed om te weten: sinds kort heeft YouTube het gebruik van adblockers geblokkeerd. Hiermee kon je als abonnee of kijker tot voor kort de advertenties uitschakelen en reclamevrij naar video’s kijken. Dat is nu voltooid verleden tijd: wie nu nog wil kijken naar YouTube-filmpjes zal er de vele reclamefilmpjes wel bij moeten nemen (een goede zaak voor jou en je kanaal!) of overschakelen naar een betalend YouTube Premium abonnement.

Ontdek: 5 schaduwkanten van een job als (professionele) influencer

(fd)

10 november 2023
Anderen bekeken ook