Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

"Je bruggen verbranden" is geen carrièrekiller meer

Conflict werkvloer
Was die gemene streek van jouw collega of baas de druppel die de emmer der vernederingen deed overlopen, waardoor je uiteindelijk zei wat je écht denkt? Heb je het zo hard gehad met je job en ben je met slaande deuren vertrokken? Je gedrag kan je professionele reputatie dan wel beschadigen, het hoeft niet per se een negatieve impact te hebben op je toekomstige carrière. In bepaalde gevallen kan het zelfs goed zijn voor jou én je (ex)-collega’s.

Waar het hart van vol is…

Iedereen wil graag werken op een aangename en veilige werkplek. Zeker sinds de coronacrisis hechten werknemers veel belang aan een goede, positieve werkomgeving waar er open gecommuniceerd kan worden en waar ze gewaardeerd worden voor hun inzet. Jammer genoeg is het niet altijd zo en waar het hart van vol is, loopt de mond soms van over…

Opeens kan het genoeg zijn: de stress, toxische sfeer, onmenselijke werkdruk en de slechte behandeling door de baas of collega’s kan ervoor zorgen dat je het opeens “gehad” hebt. Hoe pak je die situatie het best aan? Eens je hart explosief luchten zal wellicht een definitieve sfeerbederver zijn op het werk. Ook moegetergd met slaande deuren vertrekken zonder afscheid te nemen, zal je reputatie daar geen goed doen.

Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!

… loopt de mond van over

Wie ongelukkig blijft hangen op een werkplek, zal na verloop van tijd de mentale en fysieke gevolgen wel merken. Spanning, stress, piekergedrag, slapeloosheid, een laag zelfbeeld, deprimerende gedachten en zelfs een burn-out kunnen het gevolg zijn van het jarenlang onderdrukken van frustraties en negatieve gevoelens.

Rode vlag: hoe herken én tackel je giftige positiviteit op de werkvloer?

De makkelijkste manier om met een slechte werksituatie om te gaan, is om alles te slikken en in stilte te blijven aanmodderen. Een veilige keuze, dat wel - maar niet de allerbeste. Erover praten is beter, al staat niet elke collega of baas daarvoor open. Impulsief gedrag of een moegetergde, emotionele uithaal kan dan wel een negatieve impact hebben op de teamspirit en carrièrekansen op je huidige werkplek, voor jouw toekomstige carrière kan het soms net goed zijn.

In het beste geval brengt het een dialoog op gang waarin een slechte situatie eindelijk eens aangekaart kan worden. Jouw moegetergde gedrag kan dan een eye-opener zijn voor de andere collega’s en je baas.

Lees ook: Tips om contraproductief werkgedrag om te buigen tot gezond samenwerken

Overbrugging naar een nieuwe carrière

Zolang het niet beledigend is of een persoonlijke wraakoefening is, kan het “verbranden van de bruggen” jouw carrière zelfs een nieuwe start geven. Misschien was dit wel het duwtje dat je nodig had om je werkgeluk terug in eigen handen te nemen en een bedrijf te zoeken dat wel bij jou past en jou oprecht waardeert? Go for happy!

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

(fd)

20 december 2023
Anderen bekeken ook