Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 4 werknemers verzuipt na vakantie in het werk

Jaarlijks vakantiegeld: waar heb jij recht op?

Jaarlijks vakantiegeld waar heb jij recht op
Hét vakantiegeld bestaat niet. Er is enkel en dubbel vakantiegeld. En er is qua aanpak een grondig verschil tussen bedienden en arbeiders.

Elke medewerker die vorig jaar aan de slag was, heeft recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Het aantal vakantiedagen hangt af van de prestaties in het vorig kalenderjaar. Wie vorig jaar alle werkdagen fulltime heeft gewerkt, heeft recht op vier weken vakantie. Zo zal iemand die vorig jaar van maandag tot vrijdag werkte, kunnen rekenen op 20 betaalde vakantiedagen.

Jaarlijkse vakantie: nieuwe regels vanaf 2024

Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever.

  • Voor arbeiders betaalt hun werkgever een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Het vakantiegeld komt dan via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) of een sectoraal vakantiefonds bij de arbeider terecht.
  • Voor bedienden is vakantiegeld in de eerste plaats de doorbetaling van het loon tijdens vakantiedagen, het zogenaamde enkel vakantiegeld. Daarnaast is het ook een toeslag om vakantie-uitgaven te dekken: het dubbel vakantiegeld.

Bedienden ontvangen deze jaarlijkse extra vergoeding bovenop hun enkel vakantiegeld bij het opnemen van hun hoofdvakantie. “In de praktijk kiezen werkgevers voor een uitbetaalmaand die voor alle bedienden gelijk is, vaak in mei”, verduidelijkt juridisch expert Matthias Debruyckere van hr-dienstengroep Liantis. Het dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van het bruto maandloon.

Arbeiders ontvangen hun enkel en dubbel vakantiegeld in één keer. Zij kennen geen betaald verlof. “In de maanden waarin ze verlof nemen, zien ze immers minder loon op hun bankrekening verschijnen.”

Bereken: Hoeveel vakantiegeld krijg jij?

Wat als je van werk verandert?

Verander je als bediende van werk of stop je met werken? Dan wordt vertrekvakantiegeld uitbetaald. Dit bedrag is opgebouwd uit dagen die je nog niet had opgenomen, en de reeds opgebouwde rechten voor het komende jaar.

Het vertrekvakantiegeld bedraagt 15,34% van het verdiende brutoloon: 7,67% enkel vertrekvakantiegeld plus 7,67% dubbel vertrekvakantiegeld. Je volgende werkgever als bediende betaalt eveneens vakantiegeld, maar mag dit reeds uitbetaalde vertrekvakantiegeld in mindering brengen.

Voor een arbeider geldt dat hij het enkel en dubbel vakantiegeld het jaar nadien ontvangt van het vakantiefonds(en) van de werkgever(s) voor wie hij werkte in het vakantiedienstjaar.

Vakantie FAQ: alle feiten op een rij

Moet er nog vakantie zijn?

Overigens gaat het hier enkel over de wettelijke vakantie, want er zijn nog andere stelsels. “We spreken dan nog niet over jeugdvakantie, seniorvakantie of aanvullende vakantie en het bijhorende vakantiegeld. Het gaat dus enkel over het wettelijke vakantiegeld.”

EXTRA: Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje

(William Visterin)

12 mei 2023
Anderen bekeken ook