Vakantiegeld
Vorige

1 van 16

Volgende

Waaruit bestaat het vakantiegeld?

Het vakantiegeld bestaat uit een enkel en een dubbel deel.

Het loon dat je krijgt voor de dagen dat je met vakantie bent, wordt in het sociaal jargon het enkel vakantiegeld genoemd. Enkel vakantiegeld betekent dus gewoonweg dat het loon verder betaald wordt tijdens de wettelijke vakantiedagen.

Daarbovenop komt dan nog eens het dubbel vakantiegeld, een soort vergoeding voor de extra kosten die vakantie met zich meebrengt.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen arbeiders en bedienden.

Bedienden

Bedienden krijgen hun enkel vakantiegeld op het moment dat zij hun vakantie opnemen: hun loon loopt met andere woorden gewoon door.

Het dubbele deel komt overeen met 92 percent van de normale maandwedde en wordt normaal gezien uitbetaald op het moment dat ze hun hoofdvakantie opnemen. Heel wat bedrijven kiezen ervoor dit vakantiegeld op één moment uit te betalen aan alle werknemers, meestal in mei of juni. De werkgever betaalt het vakantiegeld voor de bedienden.

Arbeiders

Arbeiders ontvangen als vakantiegeld (enkel en dubbel samen) 15,38 procent van de brutobezoldiging van het vakantiedienstjaar, mogelijk nog aangevuld met een fictief loon voor gelijkgestelde dagen. Daarvan wordt een solidariteitsbijdrage afgehouden van 1 procent.

De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of een vakantiekas betaalt het vakantiegeld van de arbeiders. Dit gebeurt meestal op het ogenblik dat ze hun langste vakantieperiode nemen, maar niet vroeger dan begin mei.

Bereken je vakantiegeld!

(pm)

12 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook