Vorige

1 van 16

Volgende
Volgend artikel:

Waaruit bestaat het vakantiegeld?

Mijn failliete ex-werkgever heeft mijn vakantiegeld niet gestort. Kan ik nog vergoed worden?

9 augustus 2019
Wanneer een werkgever failliet gaat, betekent dit niet automatisch dat er een einde komt aan zijn verplichtingen. Na het faillissement wordt door de Rechtbank van Koophandel een curator aangesteld die in opdracht van alle schuldeisers het faillissement afhandelt. Indien je als ex-werknemer nog recht hebt op de uitbetaling van vakantiegeld ben je één van die schuldeisers, naast andere (ex-)werknemers, banken, leveranciers, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, de fiscus enzovoort.

De curator zal, nadat hij een inventaris heeft opgemaakt van de goederen die eigendom zijn van je failliete ex-werkgever, je vragen om een schuldvordering in te dienen. De curator verzamelt en ordent de vorderingen van alle schuldeisers en zal, na de eventuele verkoop van een aantal goederen en eigendommen van de failliete werkgever, een eindbalans opmaken. Ofwel kan de curator alle schuldeisers betalen, in welk geval je via de curator alsnog jouw vakantiegeld zal uitbetaald krijgen. Ofwel kan de curator niet alle schuldeisers betalen (wat meestal het geval is). In dat geval kan je als ex-werknemer een aanvraag tot tussenkomst indienen bij het Fonds Sluiting Onderneming (FSO).

Het Fonds Sluiting Onderneming (FSO)

Zo’n aanvraag kan ingediend worden bij het FSO als de curator de bedragen waarop een ex-werknemer recht heeft, zoals het vakantiegeld voor bedienden (arbeiders krijgen hun vakantiegeld uitbetaald via hun vakantiekas) of achterstallig loon, niet kan uitbetalen.

Het aanvraagformulier kan gratis aangevraagd worden bij de curator, de griffie van de rechtbank, de vakbond of het FSO. Het formulier kan ook gedownload worden via de website van de RVA (www.rva.be/home/fondsnl.htm). Via deze website kan een dossier ook online geraadpleegd worden. Het FSO onderzoekt elk dossier om te bepalen of de aanvrager in aanmerking komt voor de gevraagde uitkering. In principe moet het FSO binnen de 3 maanden uitbetalen.

Het FSO betaalt niet alles waar een werknemer recht op heeft. In 2009 bedragen de uitkeringen maximum 4.500 euro bruto voor vakantiegeld en maximum 6.750 euro bruto bij achterstallig loon. Het totale grensbedrag dat het FSO zal uitbetalen, bedraagt 25.000 euro bruto.

in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16519 andere jobs