Vakantiegeld
Vorige

1 van 16

Volgende

Wat gebeurt er met mijn vakantiegeld bij ontslag?

Wanneer je de onderneming verlaat om elders te gaan werken of omdat je ontslagen werd, ontvang je vertrekvakantiegeld of ‘saldo vakantiegeld’. Daarin zit een bedrag voor de dagen die je nog niet had opgenomen. Stel dat je nog 15 dagen wettelijke vakantie hebt ‘staan’ bij je ontslag, dan krijg je bij je uitdiensttreding het loon voor die 15 dagen meteen mee.
#

Verder moet je vorige werkgever meteen ook het enkel én het dubbel vakantiegeld uitbetalen voor de vakantierechten die je al hebt opgebouwd voor het volgende jaar. Stel bijvoorbeeld dat je het bedrijf verlaat op 1 juli, precies in de helft van het jaar. Bij je ontslag heb je dan al de helft van je vakantiedagen voor het volgende jaar verdiend. Het vakantiegeld dat daarmee overeenstemt - of in vakjargon: het vervroegd vakantiegeld – moet meteen mee uitbetaald worden bij je uitdiensttreding.

Het vertrekvakantiegeld bestaat dus enerzijds uit het vakantiegeld voor de dagen dat je nog niet hebt opgenomen in het jaar waarin je vertrekt en anderzijds uit het vakantiegeld voor de dagen die je het jaar daarvoor verdiend hebt.

Samen betekent dit een aardige som vertrekvakantiegeld. Maar die verbras je beter niet.

Je nieuwe werkgever hoeft immers niet te betalen voor de vakantiedagen die je bij een andere werkgever hebt verdiend. Dit betekent ten eerste dat je geen of weinig dubbel vakantiegeld (‘vakantiepremie’) zult krijgen bij je nieuwe werkgever. Dit geld heb je immers van je vorige werkgever gekregen bij je vertrek.

Bovendien wordt ook het enkel vakantiegeld voor de vakantie dagen die je nog kunt opnemen bij je nieuwe werkgever van je loon afgehouden. Op die manier kan je nog steeds betaald verlof nemen. Die inhouding gebeurt op het moment dat je nieuwe collega’s hun vakantiegeld krijgen. In de praktijk betekent dit vaak dat je geen of weinig loon krijgt in de maand waarin het dubbel vakantiegeld betaald wordt (meestal mei of juni). Velen vergeten dat ze dat geld eigenlijk al gekregen hebben bij hun ontslag.

Let op: voor arbeiders geldt een specifieke regeling. Meer info vind je op de website van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie.

    

8 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte