Het ene ontslag is het andere niet
We loodsen je door de verschillende soorten ontslag...
De eindejaarspremie wordt in principe betaald op het einde van het jaar. De berekening gebeurt op basis van de prestaties van de werknemer van het afgelopen jaar. Wanneer deze een volledig jaar heeft gewerkt, krijgt hij dus een volledige eindejaarspremie.
Als hij echter pas in de loop van het jaar in dienst komt of de onderneming in de loop van het jaar verlaat, is de eindejaarspremie in principe deelbaar. Dat betekent dat de premie toegekend wordt in verhouding tot de duur van de tewerkstelling, dus rekening houdend met de indiensttreding of het vertrek tijdens de referteperiode.
Een werknemer gaat eind april uit dienst. Hij zal recht hebben op een eindejaarspremie van 4/12e van het normaal verschuldigde bedrag. Er wordt geen rekening meer gehouden met de maanden na april.
Maar, zo eenvoudig is het meestal ook weer niet. Er bestaat geen algemene wetgeving die de betaling van een eindejaarspremie oplegt. In de meeste sectoren worden de modaliteiten van deze premie geregeld door een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst. De toekenningsvoorwaarden, de berekeningswijze en het tijdstip van betaling kunnen dus verschillen van sector tot sector.
Of je dus al dan niet recht hebt op een eindejaarspremie als je ontslagen werd of zelf je ontslag gegeven hebt, hangt dus vooral af van de sector waarin je werkt.
EXTRA: Bereken jouw eindejaarspremie
(kv)
8 augustus 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We loodsen je door de verschillende soorten ontslag...
Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Op het einde van het jaar kennen werkgevers doorgaans een extraatje toe aan hun personeelsleden: de eindejaarspremie. Soms hoor je ook spreken van een "dertiende maand".
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.
Het recht op een eindejaarspremie wordt noch door een wet, noch door een collectieve arbeidsovereenkomst geregeld, dus nee ze geldt niet voor iedereen.
Deze gids loodst je naar je volgende uitdaging...
Wil je binnenkort ontslag nemen bij je huidige werkgever? Dan heb je er alle baat bij dat je weet welke documenten je bij je ontslag moet krijgen. Hier vind je een overzicht.
Ben je ontslagen en moet je een opzegtermijn uitdoen? Geen paniek, normaal gezien heb je recht op sollicitatieverlof. Hier vind je alle info ie je nodig hebt.
Op je loonbrief zie je soms een bijkomende inhouding op je nettoloon die bijzondere bijdrage sociale zekerheid genoemd wordt. Jobat legt je uit wat die bijzondere bijdrage sociale zekerheid inhoudt.