Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

Loon, afstand, flexibiliteit... Wat primeert voor werknemers?

Wat is seniorvakantie?

senioren op vakantie
Wie vier weken betaald verlof wil krijgen, moet het jaar voordien minstens twaalf maanden gewerkt hebben. Voor wie net van de schoolbanken komt, bestaat er de jeugdvakantie. Maar wat als je de vijftig gepasseerd bent, en het jaar voordien wegens ziekte of ontslag thuis zat? Dan heb je recht op de seniorvakantie.

Elke werknemer heeft recht op betaalde vakantiedagen. Het aantal verlofdagen hangt natuurlijk wel af van het aantal dagen dat je het voorgaande jaar werkte. Maar wat als je de vijftig gepasseerd bent, ontslagen werd en niet meteen een nieuwe baan vond? Of wat als je na een langere tijd van ziekte of revalidatie terug aan de slag gaat? Dan heb je in se geen recht op vier weken betaald verlof.

Om werknemers op leeftijd aan te sporen om toch opnieuw aan de slag te gaan, werd de seniorvakantie geïntroduceerd. Dat is een regeling die ervoor zorgt dat ook die werknemers nog altijd vier weken betaald verlof kunnen nemen.

Lees ook: Alles wat jij moet weten over jouw vakantiedagen

De voorwaarden

Stel dat je als vijftigplusser tot 30 september 2021 werkloos bent en op 1 oktober 2021 terug aan de slag gaat, dan werk je in dat jaar ‘maar’ drie maanden. Dat wil zeggen dat je in 2022 recht hebt op slechts één week betaald verlof. Maar omdat je ouder bent dan vijftig kun je seniorvakantie nemen, ter aanvulling van het onvolledige aantal dagen betaalde vakantie.

Om seniorvakantie te kúnnen nemen, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Je moet vijftig jaar oud zijn op 31 december van het vakantiedienstjaar (het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin je vakantie wilt nemen).
  • Je moet opnieuw beginnen werken als loontrekkende in de privésector.
  • Je mag géén recht hebben op vier weken betaalde vakantie, omwille van een periode van volledige werkloosheid of invaliditeit in de loop van het vorige jaar.
  • Je moet alle gewone betaalde vakantiedagen waarop je recht hebt al opgenomen hebben.
  • Je mag geen loon of vervangingsinkomen ontvangen tijdens de dagen seniorvakantie.
CHECK: Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje

De uitkering

Als je seniorvakantie neemt, krijg je een uitkering die betaald wordt door de werkloosheidsverzekering. Hoeveel dat precies is? Het gaat om 65 procent van je brutoloon op het moment dat je de eerste vakantiedag opneemt. Let wel: het brutoloon is begrensd op 2.697,98 euro (cijfer 2022).

Om seniorvakantie aan te vragen, moet je het formulier C103 Seniorvakantie van de RVA invullen.

Extra: 5 tips om als 50-plusser een nieuwe job te vinden

(dt/em) - Bronnen: VDAB / Securex / RVA

20 juli 2022
Anderen bekeken ook