Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 836

Volgende

Je jonger voordoen op het werk? Niet doen

zich jonger voordoen
Je bent maar zo oud als je je voelt. Maar dat wil niet zeggen dat je als vijftigplusser het nieuwste album van Zwangere Guy vanbuiten moet kennen om indruk te maken op jongere collega’s. Tenzij je natuurlijk een echte fan bent!

Het clichébeeld van een man in een midlifecrisis? Een zonnebankbruine prille zestiger die in zijn splinternieuwe rode cabrio toetert naar elke knappe en vooral jonge vrouw die zijn pad kruist. Maar het kan ook subtieler. Door een hippe sneaker te dragen die je eigenlijk niet mooi vindt, of naar een festival te gaan waar je met barstende hoofdpijn weer vertrekt.

Maar niet alleen mannen in te snelle auto’s kampen met leeftijdsonzekerheid. Ook op de werkvloer doen genoeg mannen en vrouwen zich jonger voor dan ze werkelijk zijn. Om ‘erbij te horen’. Uit angst om overbodig te worden binnen het team. Of uit schrik om tweede keus te zijn.

Jeugdhelden

Maar jong gedrag is niet enkel en alleen te wijten aan onzekerheid. Uit onderzoek blijkt dat vijftigplussers gezonder, actiever en ondernemender zijn dan hun voorgangers. Eens ze de 55 gepasseerd zijn, beginnen ze brutaal aan een tweede jeugd in plaats van gas terug te nemen en rustig uit te bollen naar hun pensioen. Kijk maar naar Madonna, die nog steeds in netkousen op het podium staat. Of David Solomon, CEO van de zakenbank Goldman Sachs, die bijklust in nachtclubs …

Het is misschien een raar zicht om Mick Jagger nog even lenig als vroeger te zien, maar hij slaat het typische beeld van de hippe, jonge en mooie werknemer helemaal aan diggelen. Net als programma’s als ‘The Voice Senior’, dat laat zien dat ambitie en talent van alle leeftijden is. Je hoeft je dus zeker niet jonger voor te doen dan je werkelijk bent.

Een streepje voor

De vijftigers van nu zijn producten van eind jaren zeventig, toen sneakers en Star Wars-poppetjes ook al hip waren. Maar op het werk draait het helemaal niet om hobby’s en interesses, maar hoe je naar je job kijkt. Heb je geen plezier meer in je werk, heb je al jaren geen opleiding meer gevolgd en sta je niet open voor nieuwe technieken? Dan speelt je leeftijd onrechtstreeks wél een rol. Je moet in al die jaren wel meegaan met de tijd.

Als je weet wat jouw competenties, talenten, drijfveren en toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf, maakt het niet uit of je dertig of zestig bent. Bovendien heb je met je levenservaring en je verworvenheden sowieso een streepje voor.

Lees ook: Staat er een leeftijd op een job switch?

(dt/em) - Bron: Intermediair

4 december 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte