Werkplek
Vorige

1 van 502

Volgende

In 5 stappen naar jouw droomkantoor

Niet iedereen heeft natuurlijk zijn kantoor voor het kiezen. Heeft je bedrijf een groot kantoor ingedeeld in verschillende pc-eilandjes of hebben ze een klein zwart kamertje voor je gereserveerd dan hang je daar waarschijnlijk nog wel even aan vast. Hoor je daarentegen tot de gelukkigen die zelf zijn/haar kantoor mag inrichten of werk je van thuis, dan ga je best bewust om met dit privilege.
#

Er zijn namelijk een hoop factoren die een werkruimte extra prettig maken en die je productiviteit een boost kunnen geven, dingen waar je misschien niet altijd meteen rekening mee houdt en waar je achteraf pas aan denkt. Daarom enkele tips om in je achterhoofd te houden wanneer je een nieuw kantoor kiest of inricht.

Stap 1 : Hou rekening met ruimte en licht

De belangrijkste dingen eerst natuurlijk. Nog voor decoratie en indeling in het vizier komen, moet je de ruimte zelf kiezen. Geen evidente keuze. De meeste mensen gaan voor de kleine kamer die overblijft of installeren zich op een vrije plek die het snelst beschikbaar is en het meest praktisch lijkt op dat moment. Maar de juiste kamer is essentieel!

Je werkruimte is een plek waar je waarschijnlijk erg veel tijd gaat doorbrengen. Zet je dus niet zomaar ergens neer. In je werkplek moet je je comfortabel voelen en de sfeer moet goed zijn. Kamers met ruimte en veel licht zijn dan ook het meest geschikt voor een goed bureau. Of je moest goed gedijen in een zwart, afgesloten hok, natuurlijk? Zorg ook voor ventilatie, zodat je genoeg zuurstof hebt. Heb je een ruimte met toegang tot een tuin, balkon of terras, overweeg deze kamer dan zeker als thuiskantoor.

Komt het woord “ruimte” je nogal over als een struikelpunt in je appartement? Geen nood. Ruimte wil niet zeggen dat de kamer een bepaalde grootte moet hebben. Het belangrijkste is dat je in je werkruimte de mogelijkheid hebt om een soort aangename indeling te creëren. Een goede lichtinval kan ook al helpen om de ruimte groter te doen lijken en is essentieel voor je gemoed.

Stap 2 : Vind je eigen stijl

Een stijl gaan we je zeker niet opleggen. Ga voor een stijl waar jij je comfortabel bij voelt, maar blijf daar bij. Consistentie, een duidelijke rode draad, kan voor rust zorgen. Veel afleidingen en een chaos aan prikkels kunnen je ongemakkelijk of onrustig maken. Een klassieke look is vaak het meest effectief. Werknemers kunnen zich meestal ook het best concentreren als ze zich in een moderne of minimalistische inrichting bevinden.

Geef je kamer dus een eigen karakter mee, maar zorg ervoor dat het je toestaat om je te concentreren op je werk.

Stap 3 : Selecteer een bureau

Voor je begint te denken aan gordijnen, fotokaders en andere decoratieve elementen, denk je best eerst aan je bureau. Het belangrijkste in die kamer is je werktafel en je stoel. Het is belangrijk voor je comfort en je productiviteit én je spendeert er veel tijd aan dus je kan er maar beter tevreden over zijn. Selecteer bewust het perfecte bureau. Zit de ergonomie goed? Is het praktisch (opbergruimte, beenruimte enzovoort)? En past het bij de look die je wil creëren?

Ben je tevreden over je bureau? Dan is de basis voor je perfecte werkomgeving klaar.

Stap 4 : Toevoeging van essentiële werkditjes en -datjes

Wat heb jij nodig als je aan het werken bent? Maak een lijstje met welke dingen je binnen handbereik wil houden en organiseer je kantoorruimte als volgt. Welke items hebben een plekje op je werktafel, welke in een lade en welke in een kast? Zorg dat je veelgebruikte instrumenten binnen handbereik houdt: pennen, notitieblaadjes of post-its, een muismat ...

Ook een koffiezet of waterkoker heeft misschien wel zijn plaats in je bureau, zij het dan op een bijzettafeltje. Andere praktische dingen zoals een koelkastje of een radio zijn zeker ook hun plekje waard. Hoe minder je tijdens je werkzaamheden je kantoor moet verlaten, hoe langer je in je flow kan blijven en hoe meer werk je kan verzetten.

Vergeet trouwens niet dat de aankleding van je kantoor je inspiratie ten goede kan komen. Dingen zoals notitieboekjes, prik- en schrijfborden of persoonlijke elementen (posters, knutselspullen, quotes … ) kunnen je creativiteit stimuleren.

Stap 5 : Richt een ontspanningshoekje in

Creëer tenslotte een plekje waar je even helemaal kunt ontspannen. Sommige mensen kunnen enkel relaxen door hun werkkamer te verlaten, maar je kan ook je bureau voorzien op een apart ontspanningsplekje. Een tv-hoek, een biljarttafel, een spelconsole … Hou een hoek van je kamer puur om je gedachten te verzetten.

Kleed je kamer aan met accessoires die je helpen te ontspannen. Dingen die je inspireren en die je op je gemak doen voelen zijn een meerwaarde voor je werkomgeving.

(sjv) – Bron : Manners.nl 

31 december 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook