Werkplek
Vorige

1 van 628

Volgende
Volgend artikel:

Hoe lang per dag werk jij achter een scherm?

Welke planten passen best op jouw werkplek?

Planten vrouw kantoor
Elke plek verdient een beetje groen. En je werkplek al zeker. Planten bieden zóveel meer voordelen dan je zou denken. Meer zuurstof in de lucht, verhoogde productiviteit en minder kans op allergieën. Je zou zelfs sneller herstellen van een verkoudheid! Laat dat groen dus maar komen.

Zet niet zomaar allerlei soorten in het wilde weg. Wat voor werkplek heb je? Is er veel licht of net weinig? Ben je bereid voor je planten te zorgen of laat je ze liever mooi wezen zonder al te veel te doen?

Planten die niet veel van je vragen

Vetplanten en sanseveria’s. Werk je minder op kantoor sinds de pandemie? Dan zijn dit de ideale planten om de boel wat op te leuken.

Sanseveria’s zijn misschien wel de gemakkelijkste planten ooit. Ze vinden verwaarlozing niet erg. Geef ze in de zomer om de 2 weken wat water, wanneer de aarde droog aanvoelt. In de winter hebben ze om de 6 weken dorst. Licht, schaduw, droogte, vochtigheid, het maakt de sanseveria allemaal niet uit. Als je hem maar niet te veel water geeft.

Sanseveria

Vetplanten vragen ook niet veel, maar ze genieten wel van wat meer zon. Als ze in de schaduw staan, krijgen ze een doffe kleur. Dan is je plan om je werkplek groener te maken mislukt. Geef ze om de 4 weken water. Van te veel water vervormen ze en gaan ze uiteindelijk dood.

Vetplanten
Ontdek: 6 tips voor een groener kantoor

Planten om een kleine plek op te vrolijken

Heb je niet veel plaats? Dan zijn kleine plantjes een geweldige oplossing om sfeer te creëren. Op je bureau, aan de muur, op de vensterbank. Het kan en mag allemaal. Zet wel de juiste plant op de juiste plek. Cactussen en vetplanten mogen in de zon en hebben niet veel aandacht nodig. Perfect om die lege plaats naast het raam op te vullen.

Cactus

Wil je liever je bureau wat vergroenen? Een kleine haworthia is niet alleen heel erg gemakkelijk, hij is ook een eyecatcher. Zet hem op de hoek van je bureau. Liefst niet in het felle zonlicht. Half zon of schaduw is perfect. Geef hem een scheutje water als zijn grond helemaal is uitgedroogd. In de zomer mag dat om de 2 weken, in de winter één keer per maand.

haworthia
Extra: In 5 stappen naar de ideale werkomgeving

Planten die liever niet in het licht staan

Niet alle werkplekken hebben grote ramen met veel lichtinval. Gelukkig bestaan er ook lichtschuwe planten. De zamioculcas is erg snel tevreden. Hij kan weken, zelfs maanden, zonder water. Hij houdt wel niet zo van de verwarming. Zet hem daar dus niet te dicht bij.

zamioculcas

Een grote dracaena is dan weer ideaal om een inkomhal zonder al te veel lichtinval op te fleuren. Een scheutje water wanneer de grond droog aanvoelt, volstaat. Maar let op. Gaan de bladeren hangen en kleuren ze geel? Dan is je dracaena aan het verdrinken. Hebben de bladeren een bruine kleur? Verplaats hem dan naar een plek met minder zonlicht.

dracaena

Grote planten voor je werkplek

Zin om van je werkplek een urban jungle te maken? Poot wat grotere planten neer. De XL-yucca en XL-dracaena lemon lime zijn geweldige planten die niet veel aandacht vereisen. Zet ze op een donkerdere plek en ze zijn al heel gelukkig.

yucca

Wil je toch graag wat meer liefde geven aan je plant? Kies dan voor een XL-areca, ook wel goudpalm genoemd. Ze staan niet graag in direct zonlicht, maar genieten wel van natuurlijke lichtinval. Een keer in de week hebben ze dorst, en de bladeren af en toe besproeien vinden ze geweldig.

areca

De grote calathea staat ook graag op een verlicht plekje. Geef dit prachtexemplaar om de 1 à 2 weken water. Voor wie de lucht op zijn zuiverst wil, is de lepelplant een goede optie. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar volgens sommige bronnen ook rustgevend. Twee vliegen in één klap!

calathea
Lees ook: Ziet jouw kantoor er ook anders uit sinds corona?

Bloemen die je werkplek opfleuren

Als je geen fan bent van groen, zijn bloemen natuurlijk ook een optie. Orchideeën, viooltjes en bromelia’s zijn leuke vervangers. En het beste is: ze hebben niet meer aandacht nodig dan de andere planten. Een scheutje water wanneer de grond droog is en niet te veel zon: dat zijn de belangrijkste ingrediënten om deze bloemen springlevend te houden.

bromelia

Aan inspiratie geen gebrek. Voor elke werkplek bestaan er planten. Zoek uit welke het beste bij jou past en geniet van de kalmte, frisse lucht en toffe look!

CHECK: 6 tips voor een fijne werkplek

(sv/em) - Bron: thelittlebotanical.com

10 oktober 2022
Anderen bekeken ook