Werkplek
Vorige

1 van 636

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

10 trends van het kantoor van morgen

Werknemers willen vaker van thuis uit werken om de files te vermijden. En lang leve de technologie, want zelfs al ben je niet op kantoor, dankzij de vele online communicatietools kun je ook van op het strand een meeting bijwonen. Maar is onze werkplek wel aangepast aan al die veranderingen?

1. In de zone

De zogenoemde landschapsbureaus zijn tegenwoordig dé norm, maar daar stappen we stilaan terug van af. Geen open ruimtes meer, maar wel open werk. Zo heb je een zone waar je in alle stilte kunt werken, eentje om te brainstormen of een plek om even een break te nemen. De stille hoekjes, digitale black-out-zones en zelfs dakterrassen maken een opmars.

2. Hoogstaande technologische snufjes

Tegen het einde van dit jaar moet het al mogelijk zijn om met virtual reality, augmented reality en 3D-hologrammen over de hele wereld boeiende conferenties te organiseren. Zelfs al ligt een van je klanten op het strand, of maakt een zakenpartner een reis naar de maan.

3. Een nieuwe beleving

De feel-factor van de toekomstige werkplek wordt in het kantoor van morgen letterlijk geregeld door draagbare technologie die gekoppeld is aan sensoren. De temperatuur, de zuurstofvoorziening en zelfs de IT-instellingen van één enkele werknemer… Easy!

4. Een beetje van alles

Of je kantoor nu in het midden van de stad ligt of ergens op de boerenbuiten, op je werkplek zal je in de toekomst méér kunnen doen dan enkel werken. Wat dacht je van een rondleiding in een galerij, een uurtje fitnessen om je hoofd leeg te maken, of niet meer moeten omrijden om je kind naar de crèche te brengen omdat de kinderopvang gewoon op je werk is? Het kantoor van morgen is een aantrekkelijke plek waar je zelfs na je uren nog tijd wilt doorbrengen.

5. Eén ruimte, tien mogelijkheden

Een vergaderruimte omtoveren in drie telefooncellen? Met intrekbare wanden, schuifschermen, modulaire meubels en bureaus is dat geen probleem. En daar blijven de bedrijven vol op inzetten. Zo gaat er geen enkele vierkante meter verloren.

6. Draai eens met die handjes

Om de verlichting of je computerscherm te bedienen. Touchscreen-technologie en innovaties uit de game-industrie vinden hun weg naar de werkplek en de mogelijkheden daarvan zijn oneindig.

7. Productief meubilair

Denk maar aan slaapcabines en sta-bureaus om de middagdutjes weg te werken, of de geluiddichte cabines waar je een belletje kunt doen of een belangrijk dossier in alle geheim kunt bespreken.

8. Hightech stimuli

Een nieuwigheidje: wetenschappelijk ontwikkelde, natuurlijke geïnspireerde stimuli. Geen idee wat dat precies betekent? Denk dan maar aan circadiane verlichting, dat werkt op het ritme van de dag, of sensorische deprivatietanks waarbij prikkels van buitenaf volledig worden weggenomen.

9. De perfecte balans

Dat planten onmisbaar zijn op je werkplek, dat wist je waarschijnlijk al. Maar in het kantoor van morgen ga je ook water, kleur, natuurlijk licht en vooral de natuur zien. Misschien wel een fonteintje in de inkomhal, of een glazen dak boven je hoofd. Zelfs virtual reality kan gebruikt worden om de natuur binnen te halen. Tijdens de pauze een strandwandeling maken? Bril op en stappen maar.

10. Goed ouderwets plezier

Het tegengif voor al die technologische snufjes? Goed oud speelplezier! Denk maar aan pooltafels en bordspellen, bijvoorbeeld. En zelfs al spelen de werknemers enkel tijdens de pauze een spel, dan nog verbetert het de betrokkenheid en worden werkplekken sociale, gemeenschappelijke hubs die de werknemers alleen maar enthousiaster maken.

(dt/em) - Bron: Brother

3 februari 2020
Anderen bekeken ook