Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 178

Volgende

Het (niet) opnemen van je vakantiedagen: de sleutel naar promotie?

Veel werknemers durven hun vakantiedagen niet opnemen, omdat ze denken dat hun baas hun gedrevenheid in twijfel zal trekken. Maar zijn deze negatieve opvattingen wel gefundeerd?
#

Project: Time Off onderzocht het effect van vakantie op bedrijven en werknemers. Zij kwamen tot de constatatie dat er ook veel voordelen aan verbonden zijn en dat vakantiedagen opnemen net goed kan zijn voor je carrière.

Ze maakten een opsomming van alle goede bijwerkingen van vakantie:

1. Meer kans op promotie

Wie denkt meer kans te maken op promotie als hij of zij geen vakantie neemt, zou wel eens bedrogen uit kunnen komen. Mensen die wél hun vakantiedagen opnemen hebben 6,5% meer kans op een promotie of een loonsverhoging dan hun overijverige collega’s.

2. Geëngageerd

Van tijd tot tijd energie opbouwen is nodig om geëngageerd te blijven. Af en toe een pauze inlassen en wat vakantie plannen, kan daarom deugd doen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je carrière. Gooi de stress van je af en geniet van je rust.

3. Reisstress

Pas wel op dat je je werkstress niet gewoon inruilt voor reisstress. Ga daarom zover mogelijk op reis om je werk achter je te kunnen laten. Begin ruim op tijd je vakantie (in detail) te plannen, zodat je je afwezigheid kan voorbereiden en een comfortabele regeling kan treffen met je medewerkers.

Als iedereen goed geïnformeerd is, is dat een zorg minder om over na te denken. Hoe beter je reis gepland is, hoe minder onaangename verrassingen je zal tegenkomen. Je zal met een gerust hart kunnen vertrekken.

4. Geluk = productiviteit

Wie een zorgeloze en oppeppende vakantie heeft gehad, komt doorgaans gelukkiger (31%) en verfrist terug. Eigenschappen die door managers gelinkt worden aan productiviteit (21%). De meeste leidinggevenden zien dan ook vooral de voordelen van vakantie en de positieve effecten ervan op hun personeel en hun organisatie.

Zien ze het niet? Dan is het misschien tijd om een gesprek aan te gaan met je manager en hen te overtuigen van het nut van vakantie en welke voordelen er voor hen inzitten ...

5. Doe het voor jezelf

Zijn al deze dingen niet genoeg reden? Doe het dan voor jezelf. Wie niet al zijn betaalde vakantiedagen opneemt, zorgt ervoor dat hij of zij te veel uren voor te weinig verloning presteren. Hierdoor geef je dan eigenlijk jezelf een loonsverlaging, wat niet de bedoeling kan zijn.

Is je excuus dat je te veel werk hebt? Een veelgebruikt smoesje, want maar liefst 4 op 10 werknemers geeft dit als reden op om niet al hun vakantiedagen te gebruiken. Ben je daar één van? Bedenk dan dat er altijd werk zal zijn en dat je gerust op vakantie kan gaan. Een taak kan wachten of gedelegeerd worden. Plan daarom ook je vakantie goed op voorhand, zodat je klanten of medewerkers kan inlichten over een pauze en dat je dan bijgevolg geen taken kan aannemen of pas kan afronden nadat je terug bent. Je zal met meer passie en geëngageerder aan hun opdrachten kunnen werken en een betere prestatie afleveren. Win-win!

(sjv) - Bron: Hrsquare.be 

13 juli 2015
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook