Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1036

Volgende

Zo krijg je een vakantiegevoel terwijl je werkt: 11 tips

Vakantie is het moment van het jaar dat je je werk eens volledig kan loslaten. Toch zijn er dappere mensen die al werkend de zomer overbruggen. Ben jij zo iemand? En wil je toch graag het vakantiegevoel ervaren? Ziehier 11 tips om een vakantiegevoel te hebben terwijl je werkt …
#

1. Zet jezelf één dag per week volledig op een mediadieet

Hoelang kan je zonder tv, telefoon, internet of e-mail? Zet je laptop, smartphone of tablet een dag per week uit. Het voelt zalig als er minder prikkels binnenkomen. Daarnaast kan je je hoofd leegmaken en eens rustig gaan zitten om zaken die door je hoofd spoken neer te schrijven. Lijstjes maken je hoofd lichter.

2. Welk taken geven je een gehaast gevoel?

Zoek uit welke projecten en verantwoordelijkheden jouw geluk in de weg staan. Wat bezorgt je stress, wat geeft je een gehaast gevoel? Zet stappen in de richting van een leven met minder overbodige projecten en meer lucht.

3. Overzicht maakt het leven lichter

Een vakantiegevoel wordt voor een groot deel gecreëerd door eenvoud en door overzicht. Op vakantie is je leven namelijk heel simpel. Zet daarom je gsm op stil als je geconcentreerd moet werken, of laat hem eens thuis. En neem minder hooi op je vork. Richt je op de essentie.

4. Weg met de negativisme en hypes

Hou je niet bezig met negativisme, reclame en hypes in je leven. Heb je geen smartphone, so what? Is je auto kleiner dan die van je buur, so what? Heb je die nieuwste app niet, so what? Geen tablet nodig, goed zo.

5. Geef minder geld uit

Hoe minder je uitgeeft, des te minder je hoeft te werken. Zo heb je meer tijd voor vrienden, familie, je gezin en jezelf.

6. Zoek uit waar je echt blij van wordt, en ga daar meer van doen

Ben je gek van reizen? Of toffe dingen doen met vrienden, lopen, schrijven, naar het park gaan met de hond, inspirerende boeken lezen, in de zon liggen, ... Doe het dan. Wanneer je meer dingen doet die je blij maken, blijft er automatisch minder tijd over voor dingen die je niet blij maken. Logisch niet?

7. Gooi overbodige rommel uit je huis

Zelfs wanneer je denkt dat je weinig spullen hebt. Alleen al het hebben van minder rommel geeft je een vrij en blij gevoel. Het overzicht maakt gelukkig, hoe raar dat ook klinkt. En merk hoe je gaat verlangen naar meer eenvoud. Simpeler eten, ongecompliceerde relaties, minder apps op je smartphone, minder prikkels, minder onzin in je leven.

8. Maak je sociaal leven leuker

Investeer in een paar mensen die je geweldig vindt, en beleef meer plezier aan face-to-face-contact. Wacht niet op vakantie om tijd te maken voor je gezin en partner. Ook al ga je niet op reis of op verlof, blokkeer dagelijks een momentje waarin je volle aandacht geeft aan je partner, je kids of jezelf. Aandacht geven, is liefde geven en het is de basisbehoefte van elke mens. En wat je geeft, krijg je dubbel en dik terug.

9. Back-up op een externe harde schijf of in the cloud

Neem minimaal wekelijks (beter nog dagelijks) een back-up. Het bespaart je veel ellende en tijd bij computerellende. Doe dit niet enkel als je met vakantie bent. Bij een computercrash kan je anders voor weken fluiten naar een rustgevend vakantiegevoel.

10. Richt je aandacht op het hier en nu

Een eenvoudige manier om te focussen. Zorg dat je bewust bezig bent met wat je nu aan het doen bent. Meestal staat onze automatische piloot aan om nog vanalles te doen. We beginnen aan meerdere taken tegelijk en niets is afgewerkt. Dit geeft veel onafgewerkte projecten en veel onrust. Focus je op je taak nu en werk hier minimaal 60 minuten aan door. Je kan een kookwekker zetten.

11. Creëer vrijheid in je werk

En niet alleen op vakantie, ook tijdens je werk. Het gevoel dat jij kiest wat je gaat doen. Je laat je dag niet door je omgeving bepalen, maar enkel door jezelf. Ook in meer uitvoerende functies kan je vrijheid creëren.

Opgelet: als je niets plant, gebeurt er niets. Als je doorslaat in je vrijheid, zit er geen structuur en strategie achter de dingen die je doet. En dan doe je de verkeerde dingen op de verkeerde momenten met veel tijd- en energieverlies als resultaat.

(mr) – Tips via ondernemerscoach Sabine Van Meenen en sochicken.nl 

30 juli 2014
Anderen bekeken ook