Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 173

Volgende

Wat als ik mijn vakantiedagen niet kan of wil opnemen?

9 september 2008
Het overdragen van vakantiedagen naar het volgende jaar is verboden. Als je je vakantiedagen niet opneemt, ben je ze dus kwijt.

Je ziet dan bovendien je enkel vakantiegeld van de overgebleven vakantiedagen helemaal aan je voorbijgaan.

Af en toe proberen overijverige werknemers wel eens om die niet-opgenomen vakantiedagen te laten uitbetalen of om ze te laten overdragen naar het volgende jaar, maar dat is buiten de waard gerekend. Volgens de wet zijn vakantiedagen die een werknemer om welke reden dan ook niet heeft kunnen of willen opnemen onherroepelijk verloren. Juridisch bekeken heb je in zo’n geval dan ook geen enkel recht op de uitbetaling van je vakantiedagen in geld.

Werkgevers die zo’n buitensporige werklust toch willen belonen, kunnen dat enkel doen door een premie uit te betalen. Maar op geen enkele manier kan zo’n premie als enkel of dubbel vakantiegeld beschouwd worden.

In uitzonderlijke gevallen wordt het vakantiegeld van niet-opgenomen dagen echter wel uitbetaald. Neem bijvoorbeeld de situatie waarin een bediende zijn vakantie niet heeft kunnen opnemen omdat de arbeidsovereenkomst tot het einde van het jaar geschorst was door ziekte of arbeidsongeval, voltijds ouderschapsverlof, medische bijstand, palliatief verlof of moederschapsrust. In zo’n gevallen is de werkgever zelfs verplicht om het enkel vakantiegeld voor de niet-opgenomen vakantiedagen uit te betalen en dit uiterlijk op 31 december.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook