Vorige

1 van 743

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van een consultant in een uitzendbedrijf: 2.826 euro bruto

Het loon van Sinterklaas: 15 à 20 euro per bezoek

2 januari 2012
We vroegen Gino De Vos (52) uit Waarschoot hoeveel hij verdient als hulpsinterklaas ...
Sinterklaas Gino De Vos uit Waarschoot Gino De Vos (52), Waarschoot
  • Privé: getrouwd en 2 kinderen
  • Normaal beroep: bediende bij Shell
  • Hobby: Sinterklaas spelen
  • Loon: 15 à 20 euro per bezoek
  • Extra: af en toe een chocolade sint en een wortel voor zijn paard

Hoe ben je op het idee gekomen om Sinterklaas te spelen?

Een tiental jaar geleden heb ik voor het eerst Sinterklaas gespeeld op een familiefeest. Iedereen was dolenthousiast en al snel ging de bal aan het rollen. Ik werd gevraagd op scholen, personeelsfeesten etc. Via mond-tot-mondreclame is het allemaal heel snel gegaan. Elk jaar heb ik meer werk. Mijn agenda zit propvol!

Wat houdt dat precies in, Sint spelen?

Ik steek er heel wat tijd in. De week vóór 6 december neem ik zelfs speciaal een week verlof om zoveel mogelijk kindjes een bezoekje te kunnen brengen.

Het begint met een vraag van de ouders om langs te komen, dat kan zelfs online via mijn site www.sintenpiet.ws. Dan stuur ik de ouders een brief die ze moeten invullen met opmerkingen over hun kind(eren). Bijvoorbeeld dat Jantje zijn speelgoed moet opruimen, dat hij minder op de Nintendo moet spelen … maar ook dat hij het goed doet op de voetbal en dat hij goede punten haalt op school. Vooral de positieve dingen komen in het boek van Sinterklaas. De Sint is een kindervriend, geen boeman.

Naast de paperassen komt er ook heel wat praktisch werk bij kijken. Het aankleden, de verplaatsingen, elke dag de kostuums wassen, noem maar op. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn vrouw.

Wat is een goede Sint?

Hij moet heel graag kinderen zien. Ik steek heel veel tijd en moeite in de kostuums van mij en mijn Pieten. Maar als ik soms op tv zie hoe bepaalde sinterklazen er bij lopen heb ik zin om mijn pantoffel naar het scherm te gooien. Ik vind: als je het doet, doe het dan goed. Of je doet het niet.

Je moet als Sint ook gedisciplineerd zijn. Ik krijg vaak iets aangeboden om te drinken of te eten, maar ik weiger resoluut. Ik ken genoeg verhalen van dronken sinterklazen die bijna letterlijk met de deur in huis zijn gevallen (lacht).

Doe je het graag?

Oh ja, heel graag. Ik ben vanuit het niets Sint geworden maar ik zou het echt niet meer kunnen missen. Ik ben heel graag onder de mensen en de reacties van de kindjes zijn onbetaalbaar.

Wat verdient een hulpsinterklaas?

Ik vraag zo’n 15 à 20 euro. Soms meer als het ver rijden is. Maar geloof me, je wordt er niet rijk van hoor. Mocht ik Sint, Kerstman én paashaas spelen misschien wel maar daar heb ik geen zin in (lacht).

Sinterklaas spelen is een dure hobby. Mijn kostuum, met alles op en aan kost zo’n 2.500 euro. Ik heb ook alle kostuums van mijn Pieten gekocht en ik heb alles in veelvoud. Als een kleine mijn baard kapot trekt moet ik toch een reserve hebben? Alles wat ik overhoud gebruik ik om het volgende jaar te bekostigen. Je doet zoiets niet voor het geld, het is een passie.

Hoeveel Pieten heb je in loondienst?

3 stuks! Mijn zoon, mijn schoondochter en de man van mijn nicht. Mijn zoon heeft zelfs een diploma als Piet behaald op de Pietenschool in Sint-Niklaas.

Wat is een goede Piet?

Hij moet ten dienste staan van de Sint. Een Piet moet uitblinken in soberheid en op het juiste moment kunnen zwijgen. Ik heb Pieten gehad die zelf pakjes begonnen uitdelen, maar dat kan dus niet.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon? Stel dat je als Kerstman meer zou verdienen…

Neen, zeker niet. Als Sint kan ik me veel langer uitleven. Ik ben op 21 november al een eerste keer Sint gaan spelen. De Kerstman zie je enkel op kerstavond of kerstdag. Ik geef wel toe: op 6 december kan ik geen ‘Sinterklaas kapoentje’ meer horen (lacht).

Waar droom je van, heb je nog ambities als Sint?

Dat ik het nog jaren mag blijven doen want ik doe het doodgraag!

(mr)

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16552 andere jobs