Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je als boekhouder?

Hoeveel verdien je bij het Belgische leger?

Het Belgisch leger
Ooit een carrière bij Defensie overwogen? Duizenden Belgen meldden zich in de afgelopen jaren aan als soldaat of solliciteerden naar een andere functie binnen het leger. Ze zijn dagelijks verantwoordelijk voor de veiligheid van het Belgische volk en verdienen dan ook – net zoals elke andere medewerker – een loon. Benieuwd hoeveel dat is en tot welke bedragen een defensieloon kan oplopen? Scrol maar mee.

Aan werken in het leger zijn heel wat voordelen verbonden. Je kunt bijvoorbeeld interne opleidingen volgen op kosten van je werkgever én verdient een schappelijk loon. Tijdens je militaire vorming verdien je nog niets, maar zodra je als soldaat of matroos aan de slag gaat, heb je een contract van acht jaar in handen. Dit contract is verlengbaar tot twaalf jaar, met uitzicht op een vast contract.

Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

Salarissen

De basiswedde van een beginnende soldaat of matroos bedraagt ongeveer 1.990 euro netto. Na twee jaar dienst word je eerste soldaat en krijg je daar zo’n 40 euro bovenop. Kandidaat-onderofficieren van niveau C ontvangen aanvankelijk hetzelfde, maar na twee jaar zo’n 150 euro meer. Kandidaat-onderofficieren van niveau B krijgen 2.435 euro netto.

Vanaf de werving als officier of bijzondere werving beginnen de lonen op te lopen. Een greep uit het overzicht:

Normale werving

 • Onderluitenant in vorming: 2.327 euro
 • Hulpkader, vier jaar in dienst: 2.647 euro
 • Master SSMW, master Nautische Wetenschappen of master Industriële Wetenschappen: 2.647 euro
 • Master in de Ingenieurswetenschappen, arts, tandarts, dierenarts, apotheker: 2.925 euro

Vanaf aanstelling als onderluitenant

 • Masterdiploma, master Nautische Wetenschappen of master Industriële Wetenschappen: 2.639 euro
 • Master in de Ingenieurswetenschappen, arts, tandarts, dierenarts, apotheker: 2.980 euro
Lees ook: Hoeveel levert een extra diploma op?

Premies voor speciale beroepen

Piloten verdienen premies bovenop hun gangbare loon. Dat gaat van een driemaandelijkse vliegpremie van 1.293 euro bruto tot – enkele jaren en brevetten later – een tweejaarlijkse loopbaanpremie van 7.340 euro bruto.

Ook gebrevetteerde luchtverkeersleiders ontvangen een jaarlijkse premie. Deze bedraagt 5.399 euro. Paracommando’s, duikers en ontmijners krijgen eveneens maandelijks een extraatje, ergens tussen 219 euro en 1.205 euro bruto.

Gelukkig met wat je verdient?

Toelages zee en buitenland

Wie op missie gestuurd wordt, verdient ook meer. Soldaten die minstens een maand op zee zijn, ontvangen daarvoor maandelijks 2.243 euro netto. En wie een prestatie van lange duur levert, krijgt per 24 uur 45 euro netto extra.

Voor buitenlandse opdrachten worden militairen ook ruim vergoed. Zo kun je voor vier maanden stationering met passief gewapende inzet al een bedrag van 16.913 euro netto verdienen.

Op zoek naar een spannende job? Check de openstaande vacatures in bewaking & veiligheid...

Andere voordelen

Soldaten en onderofficieren hebben recht op 33 verlofdagen, een pak meer dan de meeste reguliere werknemers. Officieren krijgen er zelfs 45. Ze ontvangen vakantiegeld van 1.277 euro netto en een eindejaarspremie van 1.047 euro netto. Militairen krijgen ook maaltijdcheques en een klein communicatiebudget, én ze hebben recht op verschillende soorten vergoedingen.

En dan heb je nog het gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, een hospitalisatieverzekering voor jezelf en een korting erop voor je gezin, een breed opleidingsaanbod én de mogelijkheid om te sporten tijdens de werkuren. Goed werken daar bij Defensie!

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

(ZINNIG) - Bron: Defensie, mil.be, cijfers 2024

6 maart 2024
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
 1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
 2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
 3. 2 Bereken je opzegtermijn
 4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
 5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
 6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
 7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
 8. 9 Klaar voor je eerste job!
 9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)