Van bakker tot verpleegkundige
Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Ik ben zelfstandig brood- en banketbakker en zaakvoerder van bakkerij De Sutter in Eeklo. In 2006 heb ik de zaak overgenomen, maar de naam heb ik behouden. Zelfstandig bakker zijn, betekent elke dag om 3 uur opstaan en doorwerken tot 15 uur. Dan even pauze, en weer werken van 17 tot 19 uur. In het weekend moet ik nog een tandje bijsteken: dan werk ik vrijdag- en zaterdagavond van 20 uur tot 10 uur ’s ochtends. Een hels ritme, maar wie geld wil verdienen, moet willen werken hé (lacht).
De job zelf - het bakken en bereiden van patisserie en brood - is voor mij nog altijd de leukste baan die er bestaat. Als zelfstandig bakker moet je ook alle facetten van de bakkerij onder de knie hebben om te kunnen inspringen als er iemand afvalt door ziekte of zo. Maar door de hele papierwinkel die er is bijgekomen, kom je als zaakvoerder nog amper in de productie. De boekhouding, de administratie, het federaal voedselagentschap ... Er komt zóveel meer bij kijken. Ook het vinden van jong gemotiveerd personeel is zeer moeilijk.
Ik ben tevreden met mijn loon. Het is soms zeer hard werken, maar de tevreden klanten geven mij voldoening.
Nee, maar mocht ik het toch doen, wil ik in de politiek. Om de lonen van de politici te matigen, om de hoeveelheid deelregeringen en het aantal politici te verminderen en voor een socialer pensioenbeleid te ijveren.
Ja, absoluut. Ik doe aan pensioensparen, aanvullend pensioensparen, heb beleggingen en een spaarboekje.
Mijn vrouw en kinderen (lacht).
Nee. Als ik het nodig heb en ik kan het betalen, zal ik het mij ook aanschaffen.
Aan kledij kan ik echt geen grote bedragen spenderen.
Ontspanning, gaan eten en alles wat mijn kinderen gelukkig maakt.
(mr)
6 augustus 2012Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Carmen Van Hove (41) uit Brecht verdiende samen met haar man - een zelfstandige bakker - ongeveer 4.000 euro netto per maand. Jobat sprak met haar ...
Nadia Ruel zette een grote stap en verhuisde in oktober vorig jaar van Canada naar België. Vandaag runt zij als meester-banketbakker de enige, echte Delacre-boetiek in hartje Brussel.
Joeri Fontaine (22) nam twee jaar geleden bakkerij Nolens over in Sint-Truiden. Jobat vroeg hem hoeveel hij verdient.
Wie solliciteert voor een job, werd ooit wel eens ‘geghost’. Dat betekent dat de onderneming waar je op gesprek bent geweest niets meer van zich laat horen...
Heel wat mensen gaan ervan uit dat het voor buitenlanders die in België willen komen werken een makkie is. Maar klopt dat wel?
Jonge werkzoekenden verkiezen meer dan een aantrekkelijk salaris. Interessant werk én een goede work-life balans blijken talent aan te trekken ...
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken.
We vroegen een 51-jarige metaalbewerkster uit de provincie Antwerpen naar haar job en hoeveel zij daarmee maandelijks verdient...