Ouderschap
Vorige

1 van 103

Volgende

Het bewijs: mama’s zijn het productiefst

1 februari 2017
Managers denken vaak dat vrouwen met kinderen minder productief zijn op de werkvloer. Ze zouden meer gestresseerd en afgeleid zijn. Terwijl het tegendeel waar is.

Eén uitzondering: moeders met pasgeboren kinderen zijn 15 tot 17 % minder productief. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse Federal Reserve Bank of St Louis in de Verenigde Staten. “De aandacht van die moeders gaat in die fase meer naar hun pasgeboren kind. Als de kinderen ouder worden, blijken de moeders net productiever dan hun kinderloze collega’s. Dat is zeker zo als het gezin meer dan één kind telt”, vertelt Tim Christiaens, expert in time management en zaakvoerder van Time management company.

Onderzoek

Productiviteit meten is moeilijk. Hoe bereken je de output van een chirurg, ingenieur of manager? De onderzoekers contacteerden universiteiten over de hele wereld. Ze keken naar de hoeveelheid gepubliceerd onderzoek van 10.000 economen. Ze deden nog andere metingen om de onderzoeksproductiviteit in kaart te brengen, zoals de kwaliteit van de tijdschriften waarin ze publiceerden. Ze vroegen hen hoeveel kinderen ze hadden, wanneer ze die kregen en hun wettelijke stand. Die gegevens vergeleken ze met het aantal publicatiepagina’s.

Wat blijkt? In bijna elke levensfase zijn de vrouwen mét kinderen productiever dan hun leeftijdsgenoten zonder kinderen. Bijna elke fase, want piepjonge kinderen betekenen wel een significante productiviteitsdip voor jonge moeders. Een moeder met 2 kinderen verliest ongeveer 2,5 jaar aan productiviteit. En toch wordt dat -over de hele carrière gezien- goedgemaakt. Naarmate kinderen ouder worden, krijgen ouders meer gedaan op evenveel of minder tijd.

Productieve mama’s

Hoe kan je nu als moeder productiever zijn dan een kinderloze werknemer? “Moeders hebben misschien minder tijd, maar ze zijn wel efficiënter. Ze krijgen meer werk in minder tijd gedaan. Ze plannen meer en hebben duidelijke deadlines. Want ze moeten hun kind gaan afhalen van school op een bepaald uur of de kinderen opvangen. Of hun kind naar de dokter voeren als het ziek is”, aldus Tim Christiaens.

Op een 30-jarige carrière komen de mama’s er in bijna elke fase beter uit. Het moederschap kan hen beter doen voelen op het werk en van hen een betere werkneemster maken. Ze leren vaardigheden -zoals multitasken- die ze ervoor misschien nog niet hadden of scherpen ze aan. Je leert enorm veel door een kind op te voeden en te onderwijzen.

Geen typische werknemers

De onderzochte vrouwen zijn economen en dus hoogopgeleide werknemers, die het moederschap meestal planden. Waarschijnlijk hebben ze meer voordelen dan andere vrouwen die bv. geen degelijke kinderopvang kunnen betalen. Het is gemakkelijker om productief te werken als je weet dat je kinderen veilig zijn. Hoogopgeleide economen zijn doorgaans erg gemotiveerd en georganiseerd.

Productiever op lange termijn

Er zijn periodes waarop je als moeder door een productief dal gaat. Maar eens je kinderen ouder worden, lijkt het alsof je als werkneemster miljoenen dingen tegelijk kan doen. Het probleem? De arbeidsmarkt erkent dat voordeel niet. Bedrijven zijn niet altijd bereid om met jou door moeilijke waters te zwemmen. Dat is kortzichtig, want bedrijven varen er op lange termijn wel bij.

“Geschat wordt dat in het Verenigd Koninkrijk elk jaar 54.000 jonge moeders hun job kwijtraken. Dat cijfer is sinds 2005 verdubbeld. In vele sectoren voelen mensen instictief dat een vrouw met kind een moeilijke situatie geeft voor hun bedrijf. Ze zien enkel de negatieve effecten, terwijl de voordelen er wel degelijk zijn”, vertelt Tim Christiaens.

Loonkloof

De genderkloof is dan wel aan het dichten, maar deze loonkloof niet. Vrouwen met kinderen verdienen 10 tot 15 % minder dan vrouwen zonder kinderen. Ook op andere vlakken worden moeders benadeeld. Vrouwen met kinderen worden als minder competent en toegewijd beschouwd dan vrouwen zonder kinderen. Er wordt ook vaak nauwlettend in het oog gehouden of ze niet te vaak afwezig zijn.

“Het is dus hoog tijd om dit misverstand de wereld uit te helpen zodat jonge moeders een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt”, aldus Tim Christiaens.

(mr) - Bronnen: Time Management Company, Quartz Media, Daily Mail 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook