Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

Wanneer thuisblijven voor de kinderen? 5 tips

Soms wil je even op een pauzeknop duwen en meer tijd aan je gezin besteden. Met wat hou je dan best allemaal rekening?
#

“Veranderingen in je carrière hebben een diepe impact op je leven. Dat komt hoofdzakelijk omdat werken in deze tijd méér betekent dan gewoon de kost verdienen”, vertelt carrièrecoach Katrin Van de Water. We jongleren dan om het evenwicht te bewaren tussen werk, sociale contacten, relatie/gezin, gezondheid, persoonlijke ontwikkelingen en financiën. “Minstens één van die zes levensgebieden wordt beïnvloed als je veranderingen in je loopbaan aanbrengt. Deze levensgebieden bepalen grotendeels waar je staat in het leven en hoe je je voelt”, aldus Katrin Van de Water van Passion for Work.

levensgebieden

5 tips voor wanneer je wil thuisblijven voor de kinderen

1. Sta 100% achter je keuze

“Thuisblijven voor je kinderen heeft enkel nut als je er 100% achterstaat. Kinderen zijn het meest gediend met een ouder die zich goed voelt”, zegt Van de Water. Je blijft dezelfde persoon als toen je nog geen kinderen had en dus met behoefte aan zelfontplooiing, me-time en diepgaande gesprekken. Respecteer je eigen behoeften. Als je je niet goed voelt bij thuisblijven, doe het dan beter niet.

2. Informeer je grondig over de financiële kant

Neem geen overhaaste beslissing. Raadpleeg eerst je vakbond of de RVA, want er zijn vele interessante regelingen. Maak een kostenberekening van de verhouding tussen een voltijdse baan, de crèchekosten en een halftijdse job. Leg je oor te luisteren bij anderen die een soortgelijke pauze inlasten, en ook bij je werkgever. Bedenk dat minder of niet werken invloed kan hebben op je pensioenrechten.

3. Voorkom frustraties

Maak duidelijke afspraken met je partner en/of je gezin. “Als je fulltime thuis bent, kan het zijn dat je gezinsleden, wellicht in alle onschuld, ervan uitgaan dat jij nu alle tijd van de wereld hebt. Voor je het weet ben je het huisslaafje. Dat is niet de bedoeling”, benadrukt Van de Water.

4. Vind zingeving

Word de CEO van je eigen bedrijf. Maak er een leuke en leerrijke periode van en ga voluit voor je persoonlijke ontwikkeling. Waarom wil jij elke dag opstaan? Waar beleef jij plezier aan? Volg een cursus die je leuk vindt of verdiep je verder in een hobby. Breng structuur in je dagen en onderhoud je sociale contacten. “Verzorg jezelf. Als je gaat werken tut je je automatisch op, nu moet je daar soms moeite voor doen. En blijf up-to-date in jouw vakgebied, zodat je re-integratie gemakkelijker verloopt”, geeft de carrièrecoach als tip.

5. Re-integreer in stijl

Ga je na een periode van thuisblijven terug aan de slag? Thuisblijven betekent niet dat je niet evolueert in je ontwikkeling. Benoem de kwaliteiten die je verworven hebt tijdens de periode dat je thuisbleef. “Een grote hulp is de STAR-methode. STAR verwijst naar Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat. Schrijf je eigen succesverhalen op en filter eruit welke kwaliteiten je nodig had om ze te realiseren”, zegt Van de Water.

Organiseerde je een buurtfeest? Schrijf dan kwaliteiten op zoals netwerken, sponsors zoeken, organiseren, delegeren, ... Leg de focus op de kwaliteiten en benoem hoe die een meerwaarde kunnen vormen voor je nieuwe job. Veel dingen vind jij misschien vanzelfsprekend, maar door ze op te schrijven maak je jezelf bewust van de waarde ervan.

Katrin Van de Water is bezielster van Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Personal Branding helpt hen hierbij. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, dat je ontvangt via www.passionforwork.be. 

(mr) 

8 november 2016
Anderen bekeken ook