Collega's
Vorige

1 van 568

Volgende
Volgend artikel:

Waarom je nooit voor een ‘oude vriend’ mag werken

Help, mijn collega's hebben een affaire! Wat moet ik doen?

Je vermoedt het al een tijdje, maar nu weet je het zeker: je collega's houden er een affaire op na. Maar wat moet je met deze informatie? Negeren of toch iemand in vertrouwen nemen?
#

Stel: twee rechtstreekse collega's hebben overduidelijk een geheime relatie. Er is echter één probleem: beide verliefde medewerkers zijn getrouwd en hebben kinderen. Hoewel dit niet automatisch een schending van het HR-beleid op je werk betekent, maakt het jou en je team ongemakkelijk en beginnen jullie te twijfelen aan de professionaliteit van deze twee overspelige werknemers.

Wat nu?

Er is hier duidelijk sprake van een ethisch probleem, maar het is niet het jouwe. Uiteraard is het niet oké om je partner te bedriegen op het werk. Maar het is niet jouw verantwoordelijkheid om het overspelige paar te gaan verklikken bij de personeelsdienst. Tenzij hun gedrag een directe impact op je heeft. Je mag je alleen 'bemoeien' wanneer hun affaire een negatieve invloed heeft op de productiviteit van je team.

"Vooral als je in een klein team zit, moet je proberen verder te kijken dan het persoonlijke gedrag van je collega's. Eigenlijk moet je oogkleppen opzetten, en je enkel focussen op de zaken die je wel kan controleren", aldus Thorn Jenness, een executive coach en hr consultant in New York.

Ook al keur je de affaire absoluut niet goed en vind je het ontzettend onrespectvol, dit mag de manier waarop je met je collega's omgaat op werkvlak niet veranderen. Zolang jij je werk kan doen, en zij zoals altijd normaal blijven verder werken, is hun geheime relatie hun probleem.

Als je echter denkt dat dit probleem het moeilijk maakt om jouw job te doen, vraag dan rustig aan je manager om over te schakelen naar een andere functie in het bedrijf.

Je manager?

De enige die iets aan het probleem kan veranderen is je manager. Eerst moet hij of zij bepalen of deze situatie het beleid van het bedrijf schendt. Als dat het geval is, dan is het probleem opgelost. Je werkgever heeft dan ongetwijfeld een procedure die bepaalt wat er moet gebeuren bij overtredingen.

Worden er echter geen bedrijfsregels overtreden, dan is het tijd voor je manager om een gesprek achter gesloten deuren te voeren met je twee overspelige collega's. Je leidinggevende moet dan focussen op de impact die de relatie heeft op het team, zonder hierbij zijn/haar afkeuring of goedkeuring mee te geven. Je manager kan vragen aan het koppel om discreet te zijn. Bovendien kan hij (of zij) hen waarschuwen dat als hun relatie in de weg komt te staan van het werk van anderen, het probleem zal worden gemeld bij het hoger management, met alle gevolgen van dien.

(nm) – Bron: Bbc.om 

4 april 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook