Computer en internet
Vorige

1 van 72

Volgende

Haal het maximum uit Google

15 april 2010
Google is niet meer weg te denken op kantoor. Via enkele eenvoudige tips haal je nog meer uit de zoekmachine.
Google search

Op Google is zoveel informatie te vinden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Nochtans zijn er heel wat hulpmiddeltjes om meer uit Google te halen. The New York Times zet de volgende tips op een rij.

1. Gebruik 'site:' om zoekopties te beperken tot één site

Bijzonder handig aangezien veel ingebouwde zoekmachines op websites niet de resultaten geven die je zoekt. Sommige sites hebben zelfs geen zoekoptie. Zoek je bijvoorbeeld posts op De Standaard over BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde), dan tik je BHV site:www.standaard.be in Google in.

2. Gebruik Google als spellingchecker

Een woord in Google intikken is een snelle manier om te zien of je het juist geschreven hebt. Is het verkeerd gespeld, dan suggereert Google jou de correcte schrijfwijze. Bovendien kan je net als in de eerste tip definitie: gebruiken om de definitie van een woord in verschillende woordenboeken op het net te consulteren.

3. Gebruik Google als rekenmachine

Google heeft een ingebouwde rekenmachine. Probeer eens een berekening als 110*(654/8+3) in te voeren. Veel sneller dan naar de rekenmachine op je pc te moeten navigeren.

4. Zoek uit hoe laat het is over de hele wereld

Handig als je er zeker van wil zijn dat je iemand niet in het midden van de nacht opbelt. Tik gewoon ‘tijd’ en de naam van de stad in, bijvoorbeeld tijd New York.

5. Reken snel valuta om

Google rekent ook munteenheden om, bijvoorbeeld 100 euro in dollars. Reken je om naar een minder bekende munt, vermeld dan ook de naam van het land, bijvoorbeeld 100 euro in Peruvian nuevos soles. Je tikt je zoekopdracht best wel in het Engels in.

6. Gebruik de OR-operator

Kan van pas komen als je niet zeker weet welke zoekwoorden je nodig hebt om rond een bepaald topic op te zoeken. Bijzonder handig in combinatie met tip 1, bijvoorbeeld BHV OR “splitsing” site:www.standaard.be.

7. Sluit termen uit

Verfijn je zoekopdracht door de – operator toe te passen. Zoek je bijvoorbeeld informatie over de Vlaamse regering maar niet over Kris Peeters, kan je proberen "Vlaamse regering" –peeters in te voeren.

8. Zoek naar specifieke types van documenten

Zoek je PowerPoint-presentaties over BHV, kan je de volgende zoekopdracht proberen: BHV filetype:ppt.

9. Zoek tussen bepaalde nummers

Wil je bijvoorbeeld informatie over de Olympische Spelen in de jaren vijftig, kan je deze opdracht proberen: Olympics 1950..1960. Je gebruikt dus de '.. operator'.

(ks) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook