Vorige

1 van 100

Volgende
Volgend artikel:

Nieuwe job na opleiding: Lazaros (66) wil geen pensioen

Gewenste pensioenleeftijd stijgt

24 juni 2010
58 jaar en half. Dat is de leeftijd waarop de Belg aan zijn pensioen wil beginnen. Nog ver weg van de wettelijke 65 jaar, maar toch een (lichte) stijging tegenover vorige jaren, toen we nog droomden van te stoppen op 57.
pensioen

Dat het in werkelijkheid nog een paar jaar langer zal duren voor we op rust mogen, weten we ook wel. Zo denken we effectief pas op 62,5 jaar aan ons pensioen te kunnen beginnen.

Anders werken

Om het zo lang uit te zingen, willen velen vanaf hun vijftigste er iets minder hard tegenaan gaan. Van de 45-plussers is driekwart bereid om tot die leeftijd voltijds aan de slag te blijven. Na de 50 ziet nog maar 45 procent zich fulltime werken, na de 55 maar zo’n 22 procent. Vooral vier vijfde aan het werk gaan, trekt aan. Ongeveer een derde van de 45-plussers vindt die formule ideaal eens ze de vijftig voorbij zijn.

“We zien bij jongeren veel minder de wens om deeltijds te werken. Dat spreekt het idee dat tijdskrediet voornamelijk voor jonge vrouwen met kinderen is tegen”, meent Annemie Salu van SD Worx. “Veel oudere werknemers maken er wel gebruik van en belanden zo in een deeltijds contract. Op zich geen slechte zaak, als ze op die manier langer aan de slag blijven. Tijdskrediet opnemen hoeft ook niet per se uit te monden in vervroegde uittreding via brugpensioen.”

Sowieso wil een derde van de respondenten deeltijds aan de slag, vrouwen meer dan mannen (40 versus 20 procent).

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16732 andere jobs