Gezondheid
Vorige

1 van 700

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet jouw baas tegen rugpijn?

Even joggen tijdens de pauze: verzekerd voor arbeidsongeval of niet?

Een medewerker die 's middags tijdens het joggen bijvoorbeeld zijn of haar voet omslaat of valt: het komt vaker voor dan je zou denken.
Een werknemer gaat joggen of fietsen tijdens zijn middagpauze en heeft onderweg een ongeval. Kan deze gebeurtenis worden beschouwd als een arbeidsongeval? De vraag is eenvoudig, het antwoord genuanceerd.
Een medewerker die 's middags tijdens het joggen bijvoorbeeld zijn of haar voet omslaat of valt: het komt vaker voor dan je zou denken.

“Het scenario van een medewerker die 's middags tijdens het joggen bijvoorbeeld zijn of haar voet omslaat of valt: het komt vaker voor dan je zou denken”, stelt Pascale De Quint, bedrijfsarts van hr-dienstverlener Attentia. Samen met verzekeraar Vivium en fiscaal specialist Kluwer, boog Attentia zich over de kwestie.

Tijdens arbeid?

Vooreerst is het van belang om te weten dat een arbeidsongeval alleen wordt erkend wanneer het ongeval zich voordoet tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst is in uitvoering zolang de werkgever zijn gezag kan uitoefenen en zolang de uitvoering van de arbeidsovereenkomst dus ook je persoonlijke vrijheid beperkt. Ze omvat bijvoorbeeld ook middag- en rookpauzes, maar de aard van de activiteit die men uitvoert tijdens de middagpauze is cruciaal.

De vraag of je al dan niet jouw persoonlijke vrijheid herneemt tijdens een bepaalde activiteit tijdens de middagpauze is soms omstreden. Onderstaande tabel somt een aantal situaties op en bekijkt wat doorgaans het antwoord is naargelang de activiteit.

Wordt een ongeval tijdens deze activiteit beschouwd als een arbeidsongeval ? 
Activiteit
Arbeidsongeval
 
JA
NEE
Lunchen in het bedrijfsrestaurant
X  
Roken in de rokersruimte van het bedrijf
X  
Joggen
  X
Joggen in georganiseerde loopsessie door werkgever
X  
Broodje kopen in een snackbar/restaurant
X  
Uitgebreid persoonlijke boodschappen doen tijdens de pauze
  X
Personeelsfeest georganiseerd door de werkgever
X  

Op de plaatsen waar een ongeval wordt erkend als arbeidsongeval, ben je doorgaans direct bereikbaar voor uw werkgever, wat aangeeft dat je ‘in uitvoering van de arbeidsovereenkomst’ bent. Wanneer een werknemer op zending in het buitenland is, is hij gedurende heel zijn verblijf in uitvoering van de arbeidsovereenkomst, mits normale vrijetijdsbesteding na de arbeidsuren.

Met werk of niet?

Wanneer een werknemer gaat joggen tijdens de (middag)pauze herneemt hij zijn persoonlijke vrijheid. Sporten wordt dus gezien als een privé-activiteit die bijgevolg niet verzekerd is. Al kan een bedrijf wel altijd zijn polis aanpassen. De situatie is echter anders wanneer de werkgever loopsessies organiseert tijdens de pauze met begeleiding en een uitgestippeld traject. Dan staat de werknemer wel onder het gezag van de werkgever.

Kortom, middagpauzes zijn door de wetgever doorgaans bedoeld om te eten en kort te ontspannen. Je bent verzekerd tijdens jouw lunch in een (bedrijfs)restaurant of wanneer je in de winkel middageten koopt. Uitgebreid gaan winkelen, sporten, met vrienden iets gaan drinken, enzovoort. hebben niets met het werk te maken en worden dus bij een eventueel ongeval ook niet erkend als arbeidsongeval.

(wv) 

21 december 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook