Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 759

Volgende
Volgend artikel:

5 vs. 4 dagen werken: de meeste Belgen verkiezen het eerste

10 'After Work'-activiteiten van succesvolle mensen

Wat doe jij buiten het werk? Hoe je je vrije tijd besteedt, kan een grote impact hebben op je carrière. Wil je succesvol zijn, ga dan ook bedachtzaam om met je vrije tijd.
#

Laat je inspireren door deze 10 'After Work'-activiteiten van succesvolle mensen.

1. Werk aan je conditie

Het is een cliché, maar een gezonde geest in een gezond lichaam brengt je verder. Regelmatig sporten geeft een boost aan je zelfvertrouwen, creativiteit, productiviteit en veerkracht, zowel in je werk- als je privéleven. Zelfs Barack en Michelle Obama zijn fan en promoten zoveel ze kunnen een gezonde levensstijl.

2. Laat je inspireren en doe nieuwe ervaringen op

Cocoonen kan fijn zijn, maar vernieuwers, topondernemers en ceo’s spenderen zelden al hun vrije tijd thuis in de zetel. Kom buiten, ontdek de wereld. Ben je chef-kok, ga dan naar een museum. Ben je schilder, ga dan naar een toprestaurant. Zoek inspiratie op onverwachte plaatsen buiten je habitat. Nieuwe en intrigerende omgevingen (in je eigen stad of ver weg) activeren je hersenen en kunnen je creatief probleemoplossend vermogen boosten.

3. Volg lessen of workshops en investeer in jezelf

Of je nu kiest voor life coaching, psychotherapie, acteerlessen, een middelbare school diploma of een weekendopleiding in iets dat je intrigeert. Investeren in jezelf (in je lichaam, geest of ziel) draagt steeds bij tot je professioneel succes.

De voormalige ceo van Twitter, Dick Costolo, zei dat hij dankzij zijn improvisatietheater-lessen een betere leider werd.

4. Bouw een netwerk op van authentieke relaties

Beperk de gesprekken over het weer of de huishoudelijke taken die blijven liggen, en herwaardeer diepgaande face-to-facegesprekken en echte connecties met vrienden, collega’s, en mentors. Waarom niet een aantal interessante mensen op een avond samenbrengen bij jou thuis? Thomas Jefferson, de derde VS president, bijvoorbeeld organiseerde legendarische ‘dinner parties’. De uitkomst is gegarandeerd boeiend en zou wel eens een impact kunnen hebben op je carrière.

5. Focus en zeg ‘nee’

Steve Jobs zei “Mensen denken dat focussen wilt zeggen: ‘ja’ zeggen tegen hetgene waarop je focust. Maar daar gaat het niet om. Focussen gaat om ‘neen’ zeggen tegen de honderd andere goede ideeën die je hebt.”

Mensen die al iets bereikt hebben, weten dat je niet alles kan doen, overal kan zijn en iedereen kan helpen. Ze weten dat het niet realistisch is om in te gaan op iedere projectaanvraag, vraag om advies of verjaardagfeest. Ze maken keuzes. Stel jezelf iedere keer deze 2 vragen: wat is mijn belangrijkste focus op dit moment? Helpt ‘ja’ zeggen op deze vraag om mijn hoofddoel te bereiken of maakt het dat juist moeilijker?

6. Trek de natuur in

Hoe kun je optimaal functioneren als je wekenlang vooral ‘frisse’ lucht via ventilatiesystemen inademt en onder artificieel licht werkt? Trek regelmatig de natuur in en geniet van de schoonheid. Doe dat in alle rust of via een leuke activiteit zoals wandelen, surfen, skiën, klimmen,... Dat is de beste manier om je batterijen terug op te laden.

7. Ga offline

De technologische vooruitgang gaat steeds sneller en we hebben er enorm veel aan te danken. Maar succesvolle mensen kennen het belang van het inlassen van offline momenten. Dat zijn avonden, dagen, weekends of vakanties zonder toestellen, wifi, mails, social media... Zo herbron je jezelf. Zelfs Facebook COO Sheryl Sandberg doet het: ze zet haar smartphone ‘s avonds uit als ze gaat slapen.

8. Neem écht vakantie

Zelfs de drukst bezette ceo’s gaan er een aantal weken per jaar volledig uit en laten alles in hun hoofd los. Een reeks citytrips of lange weekends hebben niet hetzelfde effect als er voor langere tijd helemaal uit zijn. Heb je bij je terugkeer moeite om je paswoorden te herinneren en weet je niet goed meer wat de stand van zaken van je projecten is, dan was het een goede en deugddoende vakantie!

9. Creëer een avondroutine en slaap voldoende

Het is niet alleen belangrijk om je dag op de juiste manier te starten, maar ook om hem op een optimale manier te beëindigen. Overloop bijvoorbeeld je dag en onthou wat goed was, lees even in bed (dat vermindert stress) en zet zeker je telefoon uit zodat je ’s nachts niet gestoord kan worden. Je voelt je de dag erna fris, energiek en creatief en werkt productief: de beste ingrediënten voor geluk en succes.

Voldoende slapen verhoogt ook nog je vindingrijkheid, vertrouwen, leiderschapskwaliteiten en vergemakkelijkt het nemen van (de juiste) beslissingen.

10. Ontstress en zorg goed voor jezelf

Iedereen ervaart stressmomenten en momenten van onzekerheid, onduidelijkheid en moeheid. Met voldoende slaap en beweging, evenwichtige voeding, een stabiel emotioneel leven en voldoende rust en offline momenten in je leven, kun je die moeilijkere momenten beter aan.

Extreme momenten van stress kun je dan weer aanpakken met bijvoorbeeld yoga en ademhalingstechnieken. Maar zoek vooral datgene wat werkt voor jou.

168 uren in een week

Ga bewust om met je vrije tijd! Een week telt 168 uur. Je brengt waarschijnlijk zo’n 40 uur al werkend door. Dan blijven er nog 128 uur over om te eten, rusten, slapen, jezelf te ontplooien... Waar ga jij voor?

(mr) - Bron: www.themuse.com

13 maart 2018
Anderen bekeken ook