Waarom jij een machtige pose moet aannemen

Een machtige lichaamshouding aannemen kan je hormonenbalans en gedrag beïnvloeden én de manier waarop je op professioneel vlak gepercipieerd wordt. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.
#

Kan de manier waarop je zit of staat, je succes beïnvloeden? Diverse studies tonen aan van wel. Zo blijkt namelijk dat wie slechts een paar minuten een 'power pose' oefent, een hoger niveau aan testosteron en een verminderde aanwezigheid van het stresshormoon cortisol vertoont. Deze fysiologische veranderingen komen volgens recente studies overeen met betere prestaties en zelfzeker en agressief gedrag.

Minder stress

Je groot maken en licht voorover buigen met je handen in je zij, of lichtjes voorover leunen aan een bureau met je handen op het oppervlak, worden beschouwd als 'power poses' of machtige poses. En dit soort houdingen kunnen dus de symptomen van stress verminderen.

In een studie van de University of California in Berkeley kregen participanten de opdracht om vijf minuten lang een krachtige pose aan te nemen. Wat bleek? Wanneer deze deelnemers nadien een speech moesten geven, vertoonden ze een lager niveau aan cortisol en minder uiterlijke tekenen van stress, zoals zenuwachtig lachen of op de lip bijten.

Meer testosteron

Ook het testosteronniveau gaat omhoog wanneer men een machtige houding maakt. In een andere Amerikaanse studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychological Science, moesten deelnemers gedurende twee minuten een machtige pose aannemen. Uit deze studie bleek dat deze deelnemers een hoger testosteronniveau hadden en meer durfden gokken wanneer ze de kans kregen.

Daarnaast is een krachtige houding ook gelinkt aan betere prestaties. In een andere studie, die geleid werd door Amy J.C. Cuddy, professor bedrijfskunde aan Harvard Business School, kregen participanten opnieuw de opdracht om een machtige houding te oefenen. Deze keer volgde een sollicitatiegesprek na de oefening. Diegenen die voordien hun houding hadden geoefend, werden beter beoordeeld en hadden meer kans om aangenomen te worden, zélfs wanneer ze hun machtige houding tijdens het gesprek niet vertoonden.

Denk dus na over je houding, want de juiste pose op cruciale momenten aannemen, kan wonderen doen.

(nm) 

13 september 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook