Wat doen succesvolle mensen op vrijdagnamiddag?

6 juni 2014
Hoe jij je werkweek eindigt, heeft niet alleen een enorme impact op je productiviteit van de volgende week, het bepaalt ook hoe ontspannen je aan het weekend kan beginnen. Succesvolle mensen zweren daarom bij de volgende 10 dingen …
klok namiddag

"Succesvolle personen hebben in het algemeen de neiging om zich aan routines te houden, dus het is geen verrassing dat de meeste succesvolle kennissen van mij een vrijdagnamiddag-routine ontwikkeld hebben", zegt Michael Kerr, auteur van 'You Can't Be Serious! Putting Humor to Work', op de zakenwebsite Businessinsider.com.

De 10 dingen die succesvolle mensen meestal doen op een vrijdagmiddag?

1. Ze staan stil bij hun prestaties van de afgelopen werkweek

Het is veel te gemakkelijk om te blijven denken aan al datgene wat je deze week niet bereikt hebt, aldus Kerr. "Succesvolle mensen draaien dit om en herinneren zichzelf aan de vooruitgang die ze de afgelopen week hebben geboekt, ook al gaat het maar om kleine stapjes." Je prestaties erkennen en zelfs waarderen geeft een boost aan je geluksniveau en productiviteit.

2. Ze zoeken hun prioriteiten voor volgende week uit

"Succesvolle individuen nemen op vrijdagnamiddag de tijd om na te denken over hun professioneel en persoonlijk leven en bepalen drie tot vijf belangrijke prioriteiten die ze op beide vakken willen realiseren", vertelt Laura Vanderkam, auteur van 'What the Most Successful People Do Before Breakfast'.

3. Ze maken een schema en een to do-lijst

Vanderkam voegt hieraan toe: "Ze zetten niet alleen hun prioriteiten voor de komende week op orde, ze stellen ook een planning op. Als je aan elke prioriteit een deadline vasthangt, dan is de kans groter dat de zaken gedaan zullen worden." Een plan hebben voor maandag resulteert bijgevolg in een meer ontspannen weekend. Zo blijft je to do-lijst niet in je hoofd rondspoken tijdens die twee vrije dagen.

4. Ze plannen vrije tijd in

"Gedreven, succesvolle mensen plannen altijd vrije tijd in", zegt Kerr. "Ze denken na over hoe ze hun werk-privébalans kunnen behouden de komende week. Ze begrijpen dat als ze optimaal willen presteren, ze ook vrije tijd moeten inlassen."

5. Ze zijn georganiseerd

Kerr: "Veel succesvolle mensen die ik ken nemen iedere vrijdagnamiddag 15 tot 30 minuten te tijd om op te ruimen en hun mailbox etc. op orde te brengen. Zo keren ze op maandag terug naar een ordelijk en overzichtelijk bureau." Voor sommigen werk dit therapeutisch, aangezien je hiermee ook psychologische rommel opruimt.

6. Ze laten mensen weten hoe beschikbaar ze zullen zijn in het weekend

Succesvolle mensen stellen voordat ze vertrekken een aantal basisregels voor zichzelf op technologisch vlak op. Ze laten hun team en collega's weten of ze al dan niet van plan zijn om op mails of telefoontjes te reageren in het weekend. En als ze dit doen, geven ze ook aan wanneer ze hier in het weekend precies tijd voor zullen vrijmaken.

7. Ze denken aan hun weekendplannen

Volgens Vanderkam moeten personen zonder weekendplannen op vrijdag de tijd nemen om na te denken over wat ze die twee dagen willen doen. Misschien wil je al een tijdje dat populaire restaurant uittesten, wil je met je kinderen naar het park of wil je eindelijk die boodschappen doen waar je tijdens de week geen tijd voor had? Neem een paar minuten, voor het te laat is, om dat diner te reserveren, het weerbericht te checken, een babysit te regelen …

8. Ze plannen een leuke vrijdagactiviteit

Sommige succesvolle individuen hebben een leuk ritueel ontwikkeld dat hen helpt om een definitieve kloof te maken tussen hun werkweek en het weekend. "Dat kan gaan van een afterwork drink met collega's tot een sportsessie met een groep vrienden", legt Kerr uit. "Belangrijk is dat het iets is waar je naar kan uitkijken, een soort van beloning voor de afgelopen werkweek."

9. Ze erkennen de prestaties en het harde werk van anderen

Kerr: "Een manager die ik ken gebruikt vrijdagnamiddag om medewerkers persoonlijk te bedanken voor hun werk van de afgelopen week. Dat ze dit op vrijdagnamiddag doet, doet haar werknemers niet alleen naar huis gaan met een meer gewaardeerd, gelukkiger en ontspannen gevoel, ook zijzelf voelt zich er beter en gelukkiger door."

10. Ze nemen afscheid van collega's

Met een simpele "Prettig Weekend!" geraak je al een hele eind ver. "Dit is vooral belangrijk voor leidinggevenden, en extra belangrijk om dit op vrijdagnamiddag te doen, zodat zij en hun medewerkers de week kunnen afsluiten met een goed gevoel", besluit Kerr.

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15183 andere jobs