Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 934

Volgende

6 tips om het weekend goed te beginnen

ontspanning gras
Het weekend bestaat uit slechts twee dagen en die zijn altijd weer snel voorbij. Het weekend ingaan met een leeg hoofd is een kunst. En dat moet je trainen. Enkele tips.

1. Doorloop op vrijdag je projectenlijst

Pak je to-dolijst erbij en kijk hoe je ervoor staat. Heb je geen to-dolijst? Maak dan snel een projectenlijst zodat je meer overzicht voor jezelf creëert. Schrijf op welke projecten er op dit moment lopen in je werk.

Bekijk je projecten en zoek uit of je er vrijdagnamiddag nog eentje kan afronden, zodat je met een tevreden gevoel het weekend kan ingaan. Breng ook meer duidelijkheid en structuur in je lijst door te bepalen wat je allemaal nog moet doen.

Moet je nog veel kleine taken doen? Probeer er dan op vrijdag nog zoveel mogelijk af te ronden. Kijk je tegen complexe projecten aan? Werk dan een planning uit met realistische subdoelen, zodat je sneller het gevoel kan hebben dat je iets hebt volbracht. Zo kan je volgende week direct aan de slag.

Door je projecten en to do’s door te denken, krijg je een goed overzicht van wat er allemaal op je bord ligt. Omdat het vrijdag is, kan je voor het weekend nog een aantal zaken in gang zetten als dat nodig is. Verder heb je gewoon een veel rustiger gevoel als je precies weet wat er op dit moment allemaal speelt en als je weet dat je het maandag zo weer kan oppakken.

Lees meer over timemanagement in onze artikels '8 praktische tips om kostbare tijd te winnen' en 'Hoe win je 3 uur tijd per dag?.

2. Werk je e-mail en papierwinkel weg

Wil je het weekend ingaan terwijl er nog ongelezen mails op je wachten en er een stapel post op je bureau ligt? Dat zorgt niet bepaald voor een gerust gevoel.

Hoe werk je al dat papier weg? Ga als volgt te werk:

  1. Leg al het weg te werken papier op één stapel.
  2. Pak steeds één ding van de stapel, en beslis voor ieder ding apart binnen een paar seconden wat ermee moet gebeuren: weggooien, delegeren of doorsturen, actie ondernemen of archiveren.
  3. Zorg er vervolgens voor dat ieder ding een permanente plaats krijgt, dus weg uit je werkomgeving: bij iemand anders, in de prullenbak of in een archief.
  4. Werk zo één voor één door de stapel heen tot je klaar bent.

Je e-mail wegwerken, doe je eigenlijk op dezelfde manier. Behandel je mails één voor één en breng ieder mailtje naar de juiste bestemming of beantwoord het. Zorg ervoor dat je inbox leeg is voordat je weggaat.

Stuur ’s vrijdags ook nog de belangrijke mails uit. Zo heb je maandag weer meer informatie en hoef je in het weekend niet telkens te denken aan het feit dat je die ene belangrijke klant nog een mail moet sturen. Doe dit bij voorkeur in je laatste 1,5 uur omdat je anders direct reacties krijgt en je alleen maar meer werk krijgt.

3. Werk op vrijdag extra hard

Dat klinkt dubbel, want aan het eind van de week ben je meestal moe van het harde werken van de afgelopen week. Maar doe het toch. Sta desnoods op vrijdag een uurtje vroeger op, want ‘s zaterdags kan je langer slapen. Na al het harde werken, verdien je twee dagen vrije tijd, en die zijn veel fijner als er minder werk blijft liggen.

4. Ruim de boel op

Neem even de tijd om je bureau, je computer en ander werkgereedschap op te ruimen. Zorg dat je bureau leeg is, en doe hetzelfde met het bureaublad op je computer. Je kan je computer een frisse uitstraling geven door eens een nieuw achtergrondje in te stellen.

Door je werkplek op te ruimen, ga je zelf ook met een opgeruimd gevoel naar huis. Rommel om je heen zorgt voor chaos in je hoofd. Ruimte creëert ruimte. Bovendien is het ook veel fijner om maandag weer aan de slag te gaan in een opgeruimde werkomgeving.

5. Plan tijdens je vrijdagse lunch iets leuks

Vanaf de lunch zal je alleen maar meer verlangen naar het weekend, terwijl je die namiddag misschien wel juist harder moet werken. Als je een plan hebt klaar liggen, scheelt dat een pak onrust, maar het geeft vooral iets leuks om naar uit te kijken.

Zorg dat je in het weekend tijd inplant voor iets waar je echt blij van wordt en je je kan op verheugen. Daar naar uitkijken, is goed voor de helft van het plezier. Als je je nu al verheugt op een leuke avond met je vrienden, languit in de zetel liggen kijken naar een leuke film op of een uitstapje maken met je kinderen, dan geniet je al direct van je weekend en zorgt het voor die extra stimulans om nog snel enkele werkdingen af te ronden.

Ga geen leeg weekend tegemoet. En laat je weekend ook niet volplannen met dingen die je niet leuk vindt. Zorg dat je ten minste één ding van plan bent waar je je echt kan op verheugen. Op die manier zal niet alleen je weekend leuker worden, maar zal je ook extra genieten van je welverdiende vrijdagavond.

6. Vier de start van je weekend gepast

Is het je gelukt om nog snel enkele taken af te werken, of je mailbox op te kuisen? Dan ben je helemaal klaar om te genieten van een heerlijk ontspannen weekend. Dat mag gevierd worden!

Neem als je vrijdagavond thuis komt een goed glas wijn, ga op stap of doe eens iets culinairs. Je hebt nog twee vrije dagen voor de boeg, dus vanavond kan je genieten en moet er niets.

Laat je werk en de stress van de afgelopen werkweek achter je, het is tijd om te ontspannen.

(mr) - Bron: Sochicken.nl & Drinkastis.com 

5 april 2021
Anderen bekeken ook