Bazen
Vorige

1 van 484

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Een loonvoorschot of lening via je werkgever: hoe werkt dat?

Een loonvoorschot of lening via je werkgever
Of het nu de energierekening of het kassaticket van de supermarkt is: we merken allemaal dat het leven de laatste tijd weer een pak duurder geworden is. Een voorschot op je loon om die dringende kosten te betalen, zou dan bijzonder handig zijn. Maar kun je dat wel vragen aan je werkgever? Ja. Meer nog, met wat geluk kun je zelfs een voordelige lening afsluiten met je baas.

Durf te vragen

Een vooruitbetaling op je loon vragen is bij heel wat werknemers nog altijd taboe. Toch is het helemaal niks om je voor te schamen. Uit een onderzoek van iVox in opdracht van het online platform Scudi, blijkt dat 39% van de werknemers bij onverwachte kosten of facturen in de financiële problemen zou komen. Een voorschot op je loon kan dus voor heel wat financiële rust zorgen.

Trouwens, een eerder onderzoek van SD Worx wees al uit dat geldzorgen nefast zijn voor het concentratievermogen en de productiviteit op het werk. Een loonvoorschot durven vragen is dus niet alleen goed voor jou maar ook voor je werk(gever).

Hou er wel rekening mee dat je werkgever niet verplicht is om jou dat voorschot te gunnen. Je kunt het dus niet opeisen. Heb je daarentegen een begripvolle en empathische baas die er geen graten in ziet, dan zal je - naast het voorschot - op het einde van de maand het restbedrag ontvangen.

Heb je ‘t financieel moeilijk? Zo kan je werkgever helpen…

Lening via het werk: zo werkt het

Is een loonvoorschot voor jou niet de ideale oplossing, dan zou je eventueel nog een lening kunnen aanvragen bij je werkgever. Ook dit is een gunst, je kunt het dus niet zomaar afdwingen. Staat je baas hiervoor open, dan kunnen jullie effectief onderling een lening afsluiten en een bijbehorende leningsovereenkomst ondertekenen.

E-GIDS: Hoe haal je het maximum uit je salaris?

Let op: lenen kost ook geld! Hoewel de lening vaak aan een verminderde rentevoet (of soms zelfs renteloos) wordt toegestaan, zijn er toch nog kosten aan verbonden. Zo wordt een lening aan een werknemer door de fiscus aanzien als een voordeel van alle aard. M.a.w., je wordt er op belast.

Betaal je na verloop van tijd je lening niet spontaan terug, dan kan je werkgever zonder jouw toestemming het bedrag dat je moest betalen inhouden op je loon (maandelijks tot maximum 1/5de van het nettoloon). Verander je na verloop van tijd van werkgever, dan kan die uiteraard het volledige restbedrag inhouden op je loon. Ziet je toekomst er opeens wat beter uit en heb je terug wat financiële marge, dan kun je altijd de schuld gedeeltelijk of volledig terugbetalen.

Gelukkig met wat je verdient?

Tip: wees een professional en zorg bij het opmaken van de leningsovereenkomst dat alles correct en gedetailleerd beschreven staat. Zo vermijd je misverstanden en behoud je de goede relatie met je begripvolle baas die jou die lening uiteindelijk heeft gegund.

Extra: 7 slimme tips om te sparen, zelfs als het even wat moeilijker gaat

(fd)

10 april 2024
Anderen bekeken ook