Ecocheques
Vorige

1 van 20

Volgende

Ecocheques: niet voor tram en bus, wel voor trein

12 november 2009
Met ecocheques kan je ecologische goederen en diensten kopen. Maar ecologisch reizen gaat niet helemaal. Op tram en bus worden ze momenteel niet aanvaard, op de trein sinds kort wel.
Wat kan je met ecocheques kopen?

In november 2009 kregen ongeveer 400.000 bedienden voor het eerst tot 125 euro extra van hun werkgever in de vorm van ecocheques. Een nationale cao beslist wat je hiermee allemaal kan kopen. In de cao staat letterlijk: ‘Vervoersbewijzen voor openbaar vervoer, met uitzondering van abonnementen’. Te kort door de bocht, stelde Jobat vast. Met onze ecocheques konden we namelijk geen tram- of busticket kopen.

Treintickets wel

Vanaf 1 februari kunnen treinreizigers hun biljetten betalen met ecocheques. De spoorwegmaatschappij NMBS is daarmee de eerste openbaarvervoermaatschappij die de 'groene cheques' accepteert.

De cheques kunnen gebruikt worden voor binnenlandse reizen op het Belgische net met treinen van NMBS. Je kan ze wel enkel gebruiken aan de loketten en je kan er enkel biljetten, geen abonnementen, mee kopen. "Deze maatregel is alvast een nieuw signaal van ons engagement tot duurzame mobiliteit", zegt de NMBS.

Tram- en bustickets niet

Op de bussen en de trams van De Lijn of de MIVB zullen de ecocheques niet aanvaard worden. Ze passen niet in de strategie van de vervoersmaatschappijen. “Met ecocheques kan je geen abonnement kopen, alleen kaarten en biljetten. En zo zouden onze klanten minder waar voor hun geld krijgen”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. Bovendien zou het de verkoop op de voertuigen doen toenemen. “Dat gaat ten nadele van de stiptheid van de bussen en de trams, een heel belangrijke bekommernis voor ons. Net daarom hebben we de voorverkooppunten uitgebouwd.”

Ook de commerciële voorwaarden van de ecocheques spelen mee in de beslissing van De Lijn. “Er kan gepraat worden over het aanvaarden van de ecocheques”, aldus Tom Van de Vreken. “Maar dan willen we abonnementen ook op het lijstje en moet het voor ons commercieel interessant zijn om ecocheques te aanvaarden in de voorverkooppunten. Ik zie geen tekenen die in deze richting wijzen, er worden momenteel geen onderhandelingen gevoerd.”

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook