Ecocheques
Vorige

1 van 18

Volgende
Volgend artikel:

Wat zijn jouw extralegale voordelen waard?

Vis kopen met je ecocheques? Dat kan!

Vrouw met vis
Bijna de helft van de werknemers in België ontvangt ecocheques. Vaak is het uitzoeken waar je die aan kan besteden. Zeker nu de Nationale Arbeidsraad nieuwe labels invoerde waardoor je er onder meer ook zeevruchten of cosmetica mee kan aankopen.

Koelkasten, diepvriezers, droogkasten en fietsen. Dat zijn veel voorkomende aankopen met ecocheques in ons land. Doorgaans dus met het aangepaste en vereiste label. Voor elektro-apparaten is dat bijvoorbeeld het Europese energielabel. Verder kan je met ecocheques ook schoonmaakproducten met het Europese ecolabel kopen, maar evenzeer biologische voedingsproducten met het Biogarantie-label.

Ontdek: De 10 meest met ecocheques gekochte producten

Nieuw

De lijst met mogelijkheden is nu dus wat langer. Zo is het voortaan mogelijk om vis of schaaldieren te kopen met ecocheques, maar wel alleen als ze het MSC-ecolabel (voor duurzame visserij) dragen.

Een andere categorie bestaat uit producten met het ecogarantielabel. Denk aan babyproducten, cosmetica, essentiële oliën en schoonmaakproducten met dit label. Het eveneens recent toegevoegde Cosmebio-label leunt hierbij aan. Dit label vertegenwoordigt momenteel ruim 400 producenten van biologische cosmetica.

Daarnaast is er nog het GOTS-label voor biologisch textiel om bijvoorbeeld huishoudlinnen of kleding aan te schaffen met ecocheques.

Een andere nieuwigheid is dat je voortaan ook materiaal kan huren met ecocheques. Gehuurd materiaal moet aan dezelfde criteria voldoen als tweedehands. Want tweedehandsproducten zoals kledij, schoenen, meubelen en decoratie kon je al met ecocheques aankopen.

Lees ook: Wat kun je kopen met je ecocheques?

(William Visterin)

7 mei 2021
Anderen bekeken ook