Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 379

Volgende
Volgend artikel:

Bijna 4 op de 10 wil weg uit huidige job

Kan je ecocheques omzetten naar meer loon of maaltijdcheques?

ecocheques omruilen
Met ecocheques kan je slechts een beperkt aantal producten kopen. De meeste mensen hebben liever cash, zodat ze zelf kunnen beslissen wat ze kopen, of maaltijdcheques, wat in de dagdagelijkse praktijk vaak makkelijker te spenderen is. Maar kan dat zomaar?

Wel, ja... dat kan! Ecocheques kunnen omgeruild worden voor (extra) loon, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, cadeaucheques, een groepsverzekering of een extralegale verlofdag.

Maar... dit kan alleen als de sector waarin je werkt dit toelaat. En dan nog staat het elk bedrijf vrij om die omruilmogelijkheid al dan niet ook echt toe te passen. Een werknemer zelf kan dus niet zomaar beslissen om zijn/haar ecocheques in te ruilen als hij/zij daar zin in heeft.

Check: Heb jij recht op ecocheques?

Omruilen in een gelijkwaardig voordeel

Maak jij deel uit van paritair comité 200 (het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden), dan bestaat voor jou die omruilmogelijkheid. Bedrijven in PC 200 (die de meeste werknemers in ons land tewerk stellen) mogen hun werknemers immers de mogelijkheid aanbieden om ecocheques in te ruilen in een ander, gelijkwaardig voordeel.

In de metaalsector kan dit ook: daar gelden andere regels voor bedrijven mét en zonder syndicale afvaardiging. Werknemers in bedrijven met vakbonden kunnen vrij kiezen in welk voordeel ze hun ecocheques omzetten. In firma’s zonder vakbonden hebben werknemers slechts de keuze uit een lijst van 3 voordelen: een groepsverzekering, hospitalisatieverzekering of een brutoloonsverhoging.

Ecocheques moeten wel telkens omgezet worden in een gelijkwaardig voordeel. ‘Gelijkwaardig’ betekent dat het nieuwe voordeel eenzelfde waarde moet hebben als wat initieel werd voorzien (bij de ecocheques), terugkerend is en aan te rekenen is aan zijn brutowaarde.

Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij...

Omruilen is duur...

Maar is het wel verstandig om ecocheques in te ruilen tegen meer loon? Nee, zo blijkt. Want je verliest enorm veel koopkracht. Stel dat je recht hebt op 250 euro ecocheques, maar je wil meer loon. Je baas zal je dan slechts 250 euro bruto loonsverhoging geven, dus inclusief alle lasten die hij zelf moet betalen. Anders kost deze loonsverhoging hem meer dan de ecocheques.

En jij moet als werknemer ook nog belastingen betalen op je brutoloon. Netto hou je van die 250 euro loonsverhoging dus nog slechts ongeveer 100 euro over.

Idem trouwens bij een bijkomende storting in de groepsverzekering bijvoorbeeld, waarbij in tegenstelling tot de ecocheques wél patronale sociale zekerheidsbijdragen of andere bijdragen worden geheven. Als werknemer ontvang je op het einde van de rit dus ook een lager nettobedrag in vergelijking met je ecocheques.

Bereken: Hoeveel blijft er netto van jouw brutoloon over?

... ook in ruil voor maaltijdcheques

En ja, ook via het systeem van maaltijdcheques is de 250 euro netto van de ecocheques zeer moeilijk te realiseren, omdat men bij maaltijdcheques gebonden is aan het principe van één cheque per effectief gewerkte dag. Afwezigheidsdagen die het bedrag aan ecocheques niet negatief beïnvloeden, hebben dus wél een negatief effect op maaltijdcheques.

De meeste bedienden die fulltime of 4/5de werken, krijgen 250 euro aan ecocheques. Bepaalde afwezigheidsperioden hebben geen invloed op dit bedrag. Denk aan de jaarlijkse vakantie, de eerste maand afwezigheid door (beroeps)ziekte of (arbeids)ongeval en de 15 weken moederschapsrust.

Maar bij maaltijdcheques krijgt een werknemer enkel een cheque per effectief gewerkte dag. Per werknemer kan het eindresultaat bij maaltijdcheques daardoor verschillen en de compensatie van het saldo kan, ironisch genoeg, opnieuw resulteren in de toekenning van ... ecocheques.

Aanvaard dus best gewoon die ecocheques en spendeer ze aan ecologische producten of andere diensten. Je zal er het voordeligst mee uitkomen!

Ontdek: Welke producten kan je allemaal kopen met ecocheques?

(kv/mr) - Bron: SD Worx / Securex

5 september 2022
Anderen bekeken ook