Ecocheques
Vorige

1 van 18

Volgende
Volgend artikel:

Wat zijn jouw extralegale voordelen waard?

De 10 meest met ecocheques gekochte producten

Edenred ecocheques
Met wat geluk behoor jij tot de 1,8 miljoen loontrekkenden die jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques ontvangen van hun vrijgevige werkgever. Maar wat is er nu zo eco aan die ecocheques? En wat kun je er allemaal mee kopen?

Win-winsituatie met voorwaarden

Ecocheques zijn voor beide partijen een voordelig extralegaal voordeel. Omdat er geen sociale bijdragen en belastingen op betaald moeten worden, vallen ze goedkoper uit voor de werkgever en hou je er als werknemer netto meer aan over. Toch ontvangt niet elke werknemer zo’n financiële bonus.

Of je nu wel of niet ecocheques ontvangt, hangt voornamelijk af van de bedrijfssector en de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Zo kunnen alleen werkgevers uit de private sector (dus niet bij de overheid) ecocheques aanvragen voor hun personeel. Ecocheques zijn dus geen verworven recht maar een gunst van je werkgever.

Check: Heb jij recht op ecocheques? En hoeveel?

Ecologische cheque

Ecocheque… what’s in a name! Deze voucher kun je enkel gebruiken voor de aankoop van ecologische producten en diensten en in veel gevallen ook voor de plaatsing, herstelling en onderhoud van die producten. De volledige lijst met toegestane goederen en diensten wordt samengesteld door de Nationale Arbeidsraad en bestaat uit 3 categorieën:

 1. Ecologische producten en diensten
 2. Duurzame mobiliteit en vrije tijd
 3. Hergebruik, recyclage en afvalpreventie

Het doel van ecocheques is om werknemers aan te moedigen om duurzamer en ecologischer te shoppen en dat lijkt te lukken. Uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Listen blijkt dat tot 54% van de gebruikers bewust kiest voor een ecologische en duurzame aankoop, een stijging van 15% op twee jaar tijd.

Ondanks de populariteit van de ecocheques kun je er toch niet in elke winkel mee betalen. Handelaars die ecocheques aanvaarden als betaalmiddel, moeten zich aansluiten bij 1 van de 3 uitgiftebedrijven (Edenred, Monizze of Sodexo). Check dus eerst de winkel vooraleer je je winkelkar ecologisch vollaadt en vervolgens aan de kassa enthousiast je ecocheques bovenhaalt…

Overzicht: Wat kan je allemaal kopen met ecocheques?

Populairste producten

Met ecocheques kun je dus heel wat interessante aankopen doen, al hangt het ervan af in welke winkel. Hou er wel rekening mee dat je ecocheques maximaal 2 jaar geldig zijn en dat je ze niet kunt omruilen in geld.

Deze top 10 lijst de meest populaire productcategorieën op die in België met ecocheques betaald worden.

 1. Energievriendelijke (huishoud)elektro en multimedia
 2. Tuinmateriaal
 3. Energiezuinige verlichting
 4. Milieuvriendelijke en duurzame mobiliteit (fiets, abonnement openbaar vervoer…)
 5. Biologische producten
 6. Renovatie en bouw
 7. Doe-het-zelf
 8. Milieuvriendelijke houtproducten en papier
 9. Aankoop tweedehandsproducten en herstelling
 10. Ecotoerisme

Goed om weten!

Door de coronacrisis werd beslist om de geldigheidsduur van ecocheques die vervallen in de maanden maart t.e.m. juni 2020 te verlengen met 6 maanden vanaf de vervaldatum van de betrokken cheques.

FAQ: Alles wat je moet weten over ecocheques...

(mr) - Foto: Belga Image

20 november 2020
Anderen bekeken ook