Vorige

1 van 63

Volgende
Volgend artikel:

De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet

Detailhandel maakt dankbaar gebruik van flexi-jobs

9 februari 2018
Geleid door het succes van het flexi-jobstatuut in de horeca is het systeem sinds 1 januari uitgebreid naar de detailhandel. Concreet kunnen nu onder meer ook slagers, bakkers, kledingzaken, supermarkten en kappers een beroep doen op flexibele werkkrachten die - zonder te worden belast hierop - een centje willen bijverdienen. Het succes heeft twee Mechelaars geïnspireerd tot de oprichting van My Flexi-Job voor alle aanbod en info.
Kato Mannaerts steekt als flexi-jobber een handje toe in de bakkerij van haar ouders.

Wie minstens een 4/5de hoofdjob heeft, kon sinds 2015 via flexi-jobs al bijklussen in de horeca zonder daarop belastingen of sociale bijdragen te betalen. De werkgever betaalt een verlaagd tarief van 25% aan sociale bijdragen. Intussen hebben al zo'n 29.000 mensen de weg naar de flexi-jobs gevonden. Sinds dit jaar werd het systeem uitgebreid naar de detailhandel en kunnen ook gepensioneerden in die sectoren onbelast bijklussen. Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer denkt dat het aantal gebruikers daardoor kan verdubbelen.

Bakker

Bij bakkerij Tine in Hemiksem zijn ze alvast overtuigd. Door het uitvallen van een vaste medewerkster door ziekte zocht bakker Koert Mannaerts iemand om zijn echtgenote Tine in de winkel tijdelijk te helpen op zaterdagochtend. “Als bakker heb je de ene periode meer werk dan de andere”, zegt Mannaerts. “En soms valt er tijdens die drukke periodes iemand ziek of moeten studenten afzeggen door examens. Alles oplossen met vast personeel wordt dan wel heel moeilijk. Dankzij de uitbreiding van de flexi-jobs kunnen we op die cruciale momenten op een goeie manier extra personeel inschakelen”, getuigt hij.

“Ik zag het ook niet zitten om voor enkele weken of maanden een nieuwe kracht op te leiden”, pikt zijn echtgenote in. “Dankzij de flexi-jobs lag de uitkomst voor de hand.”

Met dochter Kato hadden zij de geknipte persoon in huis. “Kato kent het reilen en zeilen. Voor haar is het een welgekomen bijverdienste en ondertussen helpt ze ons uit de nood. Het is werkelijk een win-win situatie”, zegt Tine.

“Je ouders uit de nood helpen, is ergens normaal”, begint Kato. “Maar zelfs als dochter mocht ik voor deze regeling eigenlijk niet meehelpen in de bakkerij, zonder dat het niet-wettelijk was of zonder dat ik er zou op worden belast. Dat ik er nu nog een centje mee bijverdien, is natuurlijk mooi meegenomen.”

“De eerste vacatures vanuit de detailhandel beginnen nu binnen te komen”, bevestigt Hans Peeters van My Flexi-Job “Maar we merken dat er momenteel vooral toch nog enorm veel vraag is naar informatie. Het statuut is voor iedereen nieuw en schept nog vele vragen. Wie komt er in aanmerking? Hoeveel kost mij dat? Hoeveel mag ik bijverdienen?... Voor een antwoord op al deze vragen kunnen mensen op onze gespecialiseerde site terecht.”

Slagers

Naast info vinden geïnteresseerden er ook een aanbod van flexi-jobs over heel Vlaanderen. Werkgevers kunnen hun vacature online plaatsen. Zo plaatsten in de provincie Antwerpen recent onder meer verswinkels Atelier N° 11 in Berchem en Brandtfood in Hove al een vacature voor een flexi-job als verkoopbediende.

“Het is nog te vroeg om bepaalde conclusies te trekken omtrent de respons en het succes. Maar een eerste opvallende vaststelling is dat het vooral om vacatures bij slagers gaat. Van de tien vacatures uit de detailhandel, zijn er vijf voor in een slagerswinkel. Ook bij bakkers begint het op gang te komen. Het zijn vooral zij die op bepaalde momenten, zeker in het weekend, extra hulp het best kunnen gebruiken. Voor kledingwinkels bijvoorbeeld is het aanbod veel minder”, weet Peeters. “We zijn alleszins overtuigd dat het potentieel zeker nog groter is”, zegt hij.

Intussen doen al meer dan 500 horeca- en handelszaken een beroep op My Flexi-Job en is een netwerk van meer dan 10.000 flexi-jobbers uitgebouwd.

(br) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14436 andere jobs