Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 422

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

De vraag naar nieuwe AI-jobs is groot

AI jobs
De digitale revolutie verloopt razendsnel en Artificiële Intelligentie (AI) maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI al lang geen sciencefiction meer. Meer nog: de vraag naar profielen met kennis van AI zal alleen maar groeien.

Madame Soleil was geen alien

Wie een paar jaar geleden had voorspeld dat kunstmatige intelligentie op basis van computers ons leven grondig zou veranderen, werd waarschijnlijk als een alien aanzien. Toch is het vandaag realiteit. Sinds het prille begin van AI in de jaren vijftig en de verdere ontwikkeling vanaf de jaren negentig werd Artificiële Intelligentie en Machine Learning steeds sneller, beter en efficiënter.

Zeker na de lancering van de chatbot Chat GPT in 2022 kreeg AI een serieuze boost. De bedrijfswereld is alvast enthousiast. Begrijpelijk, want generatieve AI is dan ook een bijzonder interessante tool om het werk nog efficiënter en productiever te kunnen uitvoeren. De stijgende vraag naar werknemers met kennis van AI valt dan ook perfect te begrijpen.

Extra: Waarvoor gebruik jij ChatGPT op kantoor?

Meer tijd voor prioriteiten

Artificiële Intelligentie zal onze manier van werken drastisch beïnvloeden, dat blijkt alvast uit het recente Future of Work Report van LinkedIn. Uit de data blijkt namelijk dat AI niet zozeer banenverlies zal opleveren, het zal alleszins wél bestaande jobfuncties veranderen.

Dat hoeft op zich geen slecht nieuws te zijn, want wanneer kunstmatige intelligentie en automatisering het routinewerk en de administratieve rompslomp kunnen overnemen, ontstaat er meer ruimte en tijd voor wat echt telt.

Ontdek: Wordt artificiële intelligentie jouw beste collega?

Niet alleen IT

Opvallende vaststelling: het zijn niet alleen de IT’ers en software engineers die gegeerd zijn, ook heel wat andere sectoren zijn op zoek naar personeel met de juiste AI-skills. Zo zal het belang van AI in de gezondheidssector steeds groter worden. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van algoritmes om bepaalde ziektes of aandoeningen op te sporen, nieuwe medicijnen te ontdekken of chirurgische behandelingen te verbeteren.

Ook de marketeers onder ons kunnen maar beter over de juiste AI-skills beschikken: deze tool zal hen heel wat tijd besparen bij het bedenken van de juiste content, het analyseren van data en het opzetten van marketingcampagnes.

CHECK: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?

Zelfs minder voor de hand liggende sectoren zoals de verkoop (bv. het analyseren van klanten- en prospectgegevens), het onderwijs (bv. automatisch oefeningen verbeteren), de retail (bv. stockbeheer en klantenanalyse), de maakindustrie (bv. kwaliteitscontrole, energie-efficiëntie) en de financiële wereld (bv. beurstrends voorspellen, financiële analyses) zijn vragende partij naar personeel met kennis van Artificiële Intelligentie en Machine Learning. De vraag naar AI-jobs wordt dus steeds groter.

Heb je nog niet veel kennis van AI? Geen probleem, verwacht wordt dat de opleidingen AI evenredig zullen boomen! Levenslang leren is en blijft dus een must, zeker wanneer je een future proof carrière nastreeft.

Lees ook: 10 jobs die AI zal vervangen of veranderen

(fd)

8 december 2023
Anderen bekeken ook