Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

6 redenen waarom iemand ontslag neemt

Helpt ChatGPT jou ook bij het solliciteren?

robothand typen
Het technologiebedrijf Kaspersky voerde recent onderzoek uit bij 500 Belgische werknemers naar de toepassing van generatieve AI op de werkplek. Daarin gaf 39% van de Belgische werknemers toe dat ze hulp van ChatGPT zouden aanwenden om sollicitatiebrieven te verfijnen. 31% zou het gebruiken om betere cv's te maken bij het solliciteren voor een nieuwe job.

Toch moeten werkzoekenden voorzichtig zijn met ChatGPT, vindt David Emm van Kaspersky. “Hoewel het hen op korte termijn hun droomjob kan bezorgen, kunnen hun pogingen om de waarheid te verdraaien later voor problemen zorgen.”

Ontdek: ChatGPT jouw motivatiebrief laten schrijven: een goed idee?

Catfishing?

De resultaten wijzen volgens David Emm in de richting van mogelijke 'catfishing' van werkgevers. Zij veronderstellen namelijk dat het personeel dat ze aannemen beschikt over de nodige vaardigheden voor specifieke functies terwijl eigenlijk AI en ChatGPT hier verantwoordelijk voor is.

“Werkgevers moeten zich niet laten misleiden door een flitsend cv of een goede sollicitatiebrief. Beoordeel kandidaten en stel ze op de proef tijdens de wervingsfase zodat er geen teleurstellingen kunnen zijn”, oppert hij.

Lees ook: Hoe kan je ChatGPT, Bard en AI het best gebruiken?

Doordachte integratie

De onderzoeksresultaten suggereren alvast ook dat werknemers en werkzoekenden het potentieel van AI erkennen om belangrijke competenties zoals schriftelijke en communicatieve vaardigheden op te vijzelen.

"Onze bevindingen onderstrepen niet alleen het aanpassingsvermogen van mensen om nieuwe technologieën toe te passen, maar benadrukken tegelijk ook het belang van een verantwoorde en doordachte integratie van AI in ons dagelijks leven.”

Check: 9 soft skills voor het robottijdperk

(wv)

8 september 2023
Anderen bekeken ook