Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

6 signalen dat je teveel werkt

De perfecte werkdag in 5 stappen

We verliezen wel eens tijd met nutteloze dingen of omdat we een inefficiënte planning hebben opgesteld. Hoe benut je je werkdag optimaal?
#

Hoe verspil je zo weinig mogelijk productiviteit? Je tijd is kostbaar, investeer het dus goed. Deze 5 tips helpen je om je werkdag te optimaliseren en zoveel mogelijk gedaan te krijgen, zonder tijd te verkwisten.

1. Plan op voorhand

Je ideale werkdag bereid je best de avond op voorhand al voor. Laat je je dag pas beginnen als je jezelf aan je bureau installeert, dan zit je nog met tijdrovende bezigheid van het plannen van je dag. Beslissingen maken, taken sorteren en inplannen zijn energie- en tijdvreters. Het is daarom beter om ze uit de weg te hebben, zodat ze niet ’s morgens al een domper op je werkdag zetten.

Hou deze taak tot het einde van de dag. Je kan het gebruiken als afsluiter van je dag en er een soort routine van maken, waardoor je je werk ’s avonds beter loslaat en niet nog een hele nacht ligt te piekeren over wat je de dag erna allemaal nog moet doen.

2. Handel de moeilijkste opdrachten ’s morgens af

Heb je een zware taak voor de boeg, waar je nu al tegenop ziet? Doe die dan als eerste. Jij bent er vanaf, het werk is uit de weg, en je kan uitkijken naar leukere, gemakkelijkere dingen… Eens je over die drempel heen bent, zal je je een pak opgeluchter voelen.

Je hebt het meeste energie en motivatie in de voormiddag, als je net op je werk aankomt. Benut die productieve tijd dus maximaal.

3. Neem pauzes

Las genoeg ademruimte in. Experts adviseren pauzes van 17 minuten per 52 minuten dat je onafgebroken hebt gewerkt.

Voel je je lusteloos worden, verlaat dan even je bureau en laat je computerscherm voor wat het is. Schermen gebruiken heel wat van je energie op. Kies er daarom voor om een wandelingetje te maken of eventjes te gaan babbelen met een collega, liefst in een computervrije ruimte. Je werkdag zal op deze manier veel productiever zijn.

Het is beter voor je energie om regelmatig pauzes te nemen dan om door je vermoeidheid heen te bijten en door te blijven werken. Het is bewezen dat meer tijd aan je bureau niet automatisch gelijk staat aan meer productiviteit.

4. Maak tijd voor feedback in je schema

Hoe perfect je je dag ook plant, je bent pas productief als je daadwerkelijk vooruitgang boekt. Je kan hard aan het werken zijn, massa’s taken afronden, maar eigenlijk het grotere doel nog altijd mislopen. Reflecteer over wat je doet en wat je wil bereiken.

Ga daarom regelmatig terug naar de basis en haal het grotere doel voor ogen. Ben je nog op het juiste pad? Ben je in de juiste richting aan het werken? Nadenken over deze dingen, helpt je om te focussen, zodat je geen loos werk doet.

5. Stel een strikt afsluitmoment in

Vroeger wou iedereen om ter langste werken. Hoe later in de nacht je het lampje uitdeed, hoe meer respect je leek te krijgen. Die tijden zijn gelukkig veranderd. Ondertussen weten we wel beter en weten we dat meer tijd aan je bureau, dus niet gelijk staat aan meer of beter werk.

Een specifieke deadline voor je werkdag zorgt er meestal ook voor dat je minder werk op de lange baan schuift tijdens de dag. Je stelt sneller prioriteiten en begint sneller aan het belangrijkere werk.

(sjv) – Bron: Mashable

10 december 2015
Anderen bekeken ook