Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 958

Volgende
Volgend artikel:

Vlaams opleidingsverlof zit in de lift

De ene carrière is de andere niet

dirk-buyens
Wie denkt aan carrière maken, denkt vaak aan opklimmen naar een managementpositie. Maar dat klopt vaak niet. “Dé carrièreladder bestaat niet, er zijn verschillende ladders”, stelt Dirk Buyens, professor HRM bij Vlerick naar aanleiding van de Vlerick HR Day op 14 juni 2023.

Organisaties zijn er de voorbije jaren platter op geworden: ze kennen steeds minder lagen. “Dat zijn er bijvoorbeeld 4 of 5, terwijl het er een aantal jaar geleden nog 20 waren. Hoe meer lagen, hoe langer het duurt om beslissingen te nemen. Maar organisaties moeten vandaag wendbaar zijn”, verklaart Dirk Buyens, die de nood aan wendbaarheid ook bij kleinere bedrijven vaststelt.

Het gevolg is dat maar een beperkt deel van de medewerkers, pakweg 15 à 20 procent, zich vandaag in een managementpositie bevindt.

Haal het maximum uit jouw carrière: 5 tips

Veel ladders

Naast de hiërarchische carrièreladder zijn er evenwel ook andere ladders. “Er is de projectladder, van projecten die iemand leidt naast zijn of haar bestaande job tot de grotere en strategische projecten.”

Een andere ladder is de professionele ladder. Die bestaat uit professionals die op die projecten werken. “Denk in de farma-industrie aan de principal fellows, waar bijvoorbeeld toekomstige Nobelprijswinnaars zich bevinden.” Of hoe die hiërarchische ladder vaak niet de hoogste is. Zo verdient een chirurg vaak meer dan de CEO van het ziekenhuis.

Ontdek: Hoe groot is jouw kans op promotie?

Op welke ladder je je ook bevindt, Buyens raadt aan om je niet te laten vastroesten. “Elke expertise kent een vervaldag”, stelt hij. “Hou jezelf employable, en zorg dat je altijd een plan B hebt”, oppert de professor die ook nog een tweede tip heeft.

“Kijk op welke ladder je het best tot je recht komt. Veel mensen staren zich jaren blind op een managementladder terwijl ze als professional veel beter aarden. En nog beter: focus je niet te veel op de ladders in de organisatie maar ga voor een ‘loopbaanportfolio’, opgebouwd uit unieke carrière-ervaringen en aangeleerde skills die je breed inzetbaar houden.”

CHECK: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

Het roer omgooien

Soms is het een kwestie van het roer om te gooien. “Dat zie je vaak bij CEO’s van start-ups die hun functie van CEO afstaan aan een derde van buitenaf. Zelf worden ze dan bijvoorbeeld CTO, waarbij ze instaan voor producten en technologie wat hen vaak veel beter ligt. Al behouden ze dan bijvoorbeeld de meerderheid van de aandelen en dus zeggenschap. Maar ze bevinden zich in een job én op een ladder die hen veel beter ligt.”

Het herdenken van carrièreladders is een van de (vele) sessies op de Vlerick HR Day op 14 juni 2023. Meer info op Vlerick.com!

(William Visterin)

22 mei 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook