Heb je de carrièreladder in jouw bedrijf al gespot?
Bij dezelfde werkgever carrière maken, biedt heel wat voordelen. Dat leren we alvast uit de carrièreverhalen van Christophe Naeyaert en Bert Vandenkendelaere.
Organisaties zijn er de voorbije jaren platter op geworden: ze kennen steeds minder lagen. “Dat zijn er bijvoorbeeld 4 of 5, terwijl het er een aantal jaar geleden nog 20 waren. Hoe meer lagen, hoe langer het duurt om beslissingen te nemen. Maar organisaties moeten vandaag wendbaar zijn”, verklaart Dirk Buyens, die de nood aan wendbaarheid ook bij kleinere bedrijven vaststelt.
Het gevolg is dat maar een beperkt deel van de medewerkers, pakweg 15 à 20 procent, zich vandaag in een managementpositie bevindt.
Haal het maximum uit jouw carrière: 5 tips
Naast de hiërarchische carrièreladder zijn er evenwel ook andere ladders. “Er is de projectladder, van projecten die iemand leidt naast zijn of haar bestaande job tot de grotere en strategische projecten.”
Een andere ladder is de professionele ladder. Die bestaat uit professionals die op die projecten werken. “Denk in de farma-industrie aan de principal fellows, waar bijvoorbeeld toekomstige Nobelprijswinnaars zich bevinden.” Of hoe die hiërarchische ladder vaak niet de hoogste is. Zo verdient een chirurg vaak meer dan de CEO van het ziekenhuis.
Ontdek: Hoe groot is jouw kans op promotie?
Op welke ladder je je ook bevindt, Buyens raadt aan om je niet te laten vastroesten. “Elke expertise kent een vervaldag”, stelt hij. “Hou jezelf employable, en zorg dat je altijd een plan B hebt”, oppert de professor die ook nog een tweede tip heeft.
“Kijk op welke ladder je het best tot je recht komt. Veel mensen staren zich jaren blind op een managementladder terwijl ze als professional veel beter aarden. En nog beter: focus je niet te veel op de ladders in de organisatie maar ga voor een ‘loopbaanportfolio’, opgebouwd uit unieke carrière-ervaringen en aangeleerde skills die je breed inzetbaar houden.”
CHECK: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?
Soms is het een kwestie van het roer om te gooien. “Dat zie je vaak bij CEO’s van start-ups die hun functie van CEO afstaan aan een derde van buitenaf. Zelf worden ze dan bijvoorbeeld CTO, waarbij ze instaan voor producten en technologie wat hen vaak veel beter ligt. Al behouden ze dan bijvoorbeeld de meerderheid van de aandelen en dus zeggenschap. Maar ze bevinden zich in een job én op een ladder die hen veel beter ligt.”
Het herdenken van carrièreladders is een van de (vele) sessies op de Vlerick HR Day op 14 juni 2023. Meer info op Vlerick.com!
(William Visterin)
22 mei 2023Bij dezelfde werkgever carrière maken, biedt heel wat voordelen. Dat leren we alvast uit de carrièreverhalen van Christophe Naeyaert en Bert Vandenkendelaere.
Exemplaren als Mark Zuckerberg en Bill Gates zijn zeldzaam, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die andere mensen niet succesvol zijn...
Ze zeggen weleens dat jobhoppen de doodsteek voor je carrière kan betekenen, maar wat als je té lang in één job blijft? Is dat beter?
Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kun je krijgen. Goedbedoelde raad, maar om een ‘ja’ te krijgen, moet je soms toch wel wat onderhandelen. Hoe pak je het succesvol aan?
2023 werd door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden. Maar welke specifieke vaardigheden heb je nodig op de werkvloer?
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
In plaats van een nieuwe job te zoeken blijft de Belg eerder bij dezelfde werkgever. Maar als we blijven zitten, hoe maken we dan het beste van onze loopbaan?
Voor ambitieuze werknemers is promotie hét middel om te stijgen op de carrièreladder. Hoe groot is jouw kans op die welverdiende promotie?