Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Ben jij junior, medior of senior? En hoe klim je sneller op de ladder?

Hoe klim je sneller op de ladder
Senior worden – in professionele context, niet te verwarren met ‘senioren’, een eufemistisch woord waar bejaarden zich soms mee vereenzelvigen – hoe doe je dat? Hoe geraak je van die junior in je functietitel af, die je aan de start van je carrière kreeg opgespeld? Helaas, we moeten je teleurstellen: dat is vooral een kwestie van tijd. Al kan je die groei wél flink versnellen.

Vacatures bevatten vaak de termen ‘junior’, ‘medior’ of ‘senior’. Op die manier geeft een werknemer mee welk ervaringsniveau hij of zij verwacht. Een hoger trapje op de ladder gaat doorgaans gepaard met een hoger salaris én een positie met meer autoriteit en aanzien.

Vergis je niet: leeftijd speelt daarbij een ondergeschikte rol. Zo kan je als twintiger of dertiger al heel wat expertise hebben. Verander je op latere leeftijd van vakgebied, dan strand je opeens weer op juniorniveau.

Hoewel de meeste werknemers vooral getriggerd worden door de loonsverhoging – grofweg 300 euro extra per stap omhoog –, zijn er ook op persoonlijk vlak heel wat voordelen verbonden aan de drieledige ervaringsladder. Toekomstperspectieven op een medior- of seniortitel stimuleren werknemers bijvoorbeeld om ambitieus te zijn, realistische doelen te stellen en hun carrièrepad slim te plannen. We geven je enkele tips om sneller door te stromen van junior, via medior, naar senior.

Haal het maximum uit jouw carrière: 5 tips

De jonge junior

De nieuwkomer. De onervaren school- of sectorverlater. De starter. Hier begint je professionele reis. De juniorfase duurt meestal één tot drie jaar en legt de focus op het leren en zich eigen maken van bepaalde kernvaardigheden binnen het vakgebied.

Je taken zijn vooral operationeel van aard: je helpt bij de uitvoering van projecten binnen een team. En daarbij kan je rekenen op de begeleiding en supervisie van je meer ervaren collega’s.

Vind je het juniortakenpakket niet uitdagend genoeg? Lonkt de titel van zelfstandig werkende medior? Je kan een promotie bespoedigen door je (digitale) vaardigheden bij te schaven. Op die manier toon je namelijk aan dat je leergierig bent en actie onderneemt om minder op de ervaring van je collega’s te moeten terugvallen. Probeer bij je leidinggevenden op te vallen door initiatief te nemen en diverse taken op je te nemen.

Ontdek: Hoe groot is jouw kans op promotie?

De mature medior

De meeste werknemers bereiken deze tussenstap na twee tot zeven jaar werkervaring. Mediors hebben een solide basis opgebouwd, nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen werk en voeren taken zelfstandig uit. Tijd voor specialisatie en verdieping!

In deze fase is het trouwens interessant om je doorgroeimogelijkheden met je leidinggevende te bespreken. Zo weet je meteen waar je staat en waaraan je je kan verwachten in de toekomst.

Mediors met seniorambities kunnen hun leiderschapskwaliteiten laten zien binnen het team. Door juniors te ondersteunen, bijvoorbeeld. Je ambities concreet uitspreken is ook een goed idee, al bazuin je je doelen beter niet zomaar rond aan al je collega’s. Je directe leidinggevende op de hoogte brengen van je carrièreplannen is al meer dan voldoende. Haal het eens aan tijdens een functioneringsgesprek. Zo zal jij als eerste in zijn of haar gedachten opkomen wanneer er een seniorfunctie vrijkomt.

Lees ook: Word jij gedreven door gezonde ambitie of bewijsdrang?

De senior specialist

Met zeven of meer jaar werkervaring op de teller, draagt de senior zijn of haar titel met trots. Met een diepgaande kennis in het vakgebied stuurt deze ervaringsdeskundige een team aan.

Seniors zijn strategische denkers en betrouwbare mentoren. Complexere problemen krijgen ze makkelijk klein. Ook interne issues komen op het bord van de senior terecht. Een boeiende en uitdagende fase, waar helaas niet iedereen voor gemaakt is...

Staar je daarom niet blind op de top van de ladder: je mag ook onderaan of halverwege blijven steken, als je je daar beter voelt. Of je nu geniet van uitvoerende juniortaken, tijd wil overhouden voor je gezin of merkt dat je slecht omgaat met stress, er zijn heel wat redenen om niet door te groeien. En daar is helemaal niks mis mee!

Extra: Wat als je weinig of niet ambitieus bent?

(ZINNIG) - Bron: Intermediair

2 november 2023
Anderen bekeken ook