Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 969

Volgende
Volgend artikel:

Alle voor- en nadelen van jobhoppen

9 tips voor een constructief functioneringsgesprek

Constructief functioneringsgesprek
Ga je altijd vol goede moed naar een functioneringsgesprek, maar kom je telkens van een koude kermis thuis? Je bent zeker niet alleen. Negen tips voor een vruchtbaar gesprek met je leidinggevende!

Je hebt mensen die uit de lucht komen vallen als er gepraat wordt over het functioneringsgesprek, en je hebt er die er smalend over doen. Zelden hoor je verhalen over hoe inspirerend zo’n gesprek kan zijn. Dat hoort het nochtans wel te zijn.

Waarom draait dit jaarlijkse gesprek dan zo vaak uit op een sisser? Omdat de verwachtingen meestal te hoog liggen. In zo’n gesprek zet een baas op een rijtje wat hij of zij van jou verwacht en hoe je het gedaan hebt, om je vervolgens een dikke pluim te geven. Maar een goede baas doet dat het hele jaar door, waardoor er meestal weinig nieuws te vertellen valt tijdens zo’n gesprek.

Een motiverend functioneringsgesprek: met feedback die wél werkt

Tweerichtingsverkeer

Een functioneringsgesprek werkt in twee richtingen: ook de werknemer moet in alle openheid kunnen praten over problemen op de werkvloer. Maar dat houdt natuurlijk risico’s in, want de woorden die je zegt kunnen later tegen je gebruikt worden.

Extra: Hoe bereid je een functioneringsgesprek voor?

Een kleine handleiding

  1. Lijst al je belangrijke prestaties van het voorbije jaar op, niet enkel op papier maar zeg ze luidop tegen je baas.
  2. Kijk nog eens naar je functieomschrijving om te weten wat er precies van je verwacht wordt.
  3. Denk na over wat beter kan. Wat vaker overleggen, zelfstandiger werken, … Schotel je baas meteen enkele oplossingen voor.
  4. Wat zou je het komende jaar graag bereiken en hoe kan je leidinggevende je daarbij helpen?
  5. Als je graag een opleiding of een workshop zou volgen, zoek dan uit waar je moet zijn en wat het kost. En wat de meerwaarde voor het bedrijf is!
  6. Loop je tegen zaken aan die je werk belemmeren? Wacht dan niet op het functioneringsgesprek maar kaart de problemen onmiddellijk aan.
  7. Belangrijk is om te weten wat je baas de komende maanden van je verwacht. Blijf vragen stellen tot je in detail weet wat je te doen staat.
  8. Lig je in de clinch met een collega? Het is niet de bedoeling om slecht te praten over anderen tijdens een functioneringsgesprek. Wil je toch je hart luchten? Hou het dan zakelijk en vooral functioneel.
  9. En tot slot: lees het verslag van het functioneringsgesprek zelf eens na. Als je het niet eens bent met een formulering, kun je altijd vragen om het aan te passen of een bezwaar toe te voegen aan het dossiertje.
Lees ook: Tips voor een zinvol functioneringsgesprek

(dt/em) - Bron: Intermediair

11 oktober 2021
Anderen bekeken ook